Основната цел на съвременното лечение на псориазис е максимално удължаване периода на ремисия и отсъствие на симптомите. Много сериозна роля в съпътстващите грижи за кожата имат витамините. Те отдавна заемат важно място при лечението на дерматологичните заболявания, включително псориазис. В групата на тези биологичноактивни вещества се открояват няколко, които се означават като витамини за кожа. Обособяването им в подобна самостоятелна група е провокирано от доказания им терапевтичен ефект върху кожата.

Витамини за кожа

Допълващ ефект при лечение на псориазис. Полезните за кожата витамини могат да допълнят и ускорят терапевтичния ефект на всеки тип лечение на псориазис. Благоприятното действие на витамините за кожа се обяснява с факта, че те:

  • подобряват метаболизма на кожните клетки
  • регулират растежа и диференцирането им (основните процеси, които са нарушени при псориазис)
  • благоприятстват храненето и поддържането на кожата

Най-полезните витамини за кожа. Най-благоприятен допълващ ефект при лечение на псориазис имат:

  • витамин А – има доказан епителотоничен ефект и подпомага изграждането на епителните клетки на кожата и лигавиците
  • витамин К – стабилизира витамин А и го предпазва от окисление
  • витамини от група B – подпомагат дейността на нервната система. Действат благоприятно за намаляване на кожния сърбеж, а от там и на раздразнението на псориатичните плаки
  • витамин C – изследвания показват, че много от хората с псориазис имат понижени нива на витамин C в кръвта (хиповитаминоза C)
  • витамин D – основен фактор, поддържащ кожния колаген и регулиращ лющенето на кожата. Витамин D се синтезира в кожата под действие на УВ-лъчите, но при пациентите с псориазис често се отчита и негов дефицит. Според дерматолози именно този дефицит нарушава правилното усвояване на редица микроелементи и електролити от кожните клетки и води до допълнително влошаване вида на кожата.

Важно при лечение на псориазис е назначената от лекаря терапевтична схема да се допълва от пълноценен прием на посочените витамини за кожа. Допълващият лечението ефект допринася за удължаване периода на ремисия, подсилва ефекта на терапията и подпомага възстановяването на кожата.

borola