Въпреки че е заболяване с индивидуален характер, съществуват признаци, чрез които се разпознава кога след ремисия възниква възпаление при псориатичен артрит. Посочените по-долу симптоми за обостряне на псориатичен артрит са изпитани лично или наблюдавани при хора с псориазис от автора на известен блог за псориазис Джули Серрон Кронер.

Сигнали за възникване на възпаление при псориатичен артрит

Физическо неразположение

Джули Кронер споделя, че често преди обостряне на псориатичния артрит чувства силно физическо неразположение. Тя твърди, че изпитва грипоподобни симптоми, като болки в цялото тяло, студени тръпки и отпадналост. Макар и всеки да изпитва индивидуални признаци, при всички пациенти преобладава чувството за общо неразположение.

Умора

Обострянето на псориатичния артрит може да предизвика чувство за силна умора, която дори 12-часов сън не успява да облекчи. Хората, чийто артрит се е възпалил, се събуждат уморени и със скованост в ставите и мускулите. Чувството за умора продължава през целия ден, като намалява продуктивността и затруднява изпълнението дори на обикновени ежедневни дейности.

Паралелно обостряне на кожните прояви и възпаление при псориатичен артрит

Според природата на псориазис често се наблюдава едновременно обостряне на кожните прояви и на ставното възпаление. Авторката набляга на строгата индивидуалност на процесите на обостряне, и на това, че не всички хора изпитват паралелно възпаление и на двете състояния.

Асиметрична болка и подуване на ставите

Болката, сковаността и чувството за пулсиране на ставите са характерни прояви на псориатичния артрит. Обикновено, придружаващото възпалително заболяване на ставите се проявява асиметрично – ставите на единия крайник могат да се възпалят, а на другия не.

Зрителни смущения

Джули Кронер твърди, че много хора с псориазис изпитват влошаване на зрението при възникване на възпаление. Често срещани са смущения, като замъгляване на зрението, зачервяване и болка в очите. Авторката споделя, че очите и се зачервяват и усеща парене винаги преди обостряне на артрита.

Не се колебайте да потърсите помощ при възпаление при псориатичен артрит

Не се примирявайте със заболяването – научете повече за него и как да го контролирате! За да узнаете стратегиите за овладяване на обострения псориазис и псориатичен артрит, и удължаване на периодите на ремисия, потърсете професионалната помощ на програма Псоралек. Тя е създадена с цел да осигури контрол над заболяването и неговите придружаващи прояви, като по този начин се постига по-високо качество на живот на засегнатите. Програма Псоралек предлага на заинтересованите безплатни онлайн консултации и училища по псориазис, полезна здравна информация и общи техники за живот без страдание. Всички тези услуги можете да откриете на онлайн платформата на Псоралекwww.psoralek.com. Запишете сега вашия час за безплатен дерматологичен преглед при нашите висококвалифицирани специалисти – графиците и контактите за записване ще откриете тук.

borola