Изборът на козметика при псориазис не е лека задача. Това е така поради спецификата на заболяването и завишените изисквания към козметичните продукти. За да бъдете сигурни, че избирате най-доброто за своята кожа, последвайте нашите съвети.

Избягвайте три основни съставки в козметичните продукти

Ако продуктът за грижа за кожата съдържа алкохол, парфюм или сулфати – не му се доверявайте! Тези съставки могат да причинят раздразнения на кожата, особено неприятни за хората с псориазис. Освен това посочените вещества изсушават дермата, като така обострят псориазиса и придружаващите го неразположения. За да избегнете усложнения, залагайте на безопасни козметични продукти – без алкохол, добавени аромати и сулфати, като натриев лаурил сулфат.

Избирайте подходящите почистващи продукти

Специалистите са на мнение, че псориазисът засяга най-често скалпа, торса и крайниците. Но при много хора не пропуска да се прояви и по лицето. За това е много важно хората с псориазис да спазват определени препоръки при миене на лицето и тялото. Една от основните е подборът на подходящ измивен продукт. Той трябва да бъде максимално щадящ, т.е. да е предназначен за чувствителна кожа и да не съдържа агресивни съставки. Освен това трябва да оставя кожата овлажнена, а не суха и раздразнена.

Заложете на качествена слънцезащитна козметика при псориазис

Известно е, че контролираното излагане на слънце може да подобри състоянието на кожата с псориазис. Но това в никакъв случай не изключва прилагането на слънцезащита върху всички открити зони от тялото. Едно леко слънчево изгаряне може да предизвика сериозно възпаление на кожата с псориазис. Това, което трябва да сторите, за да защитите дермата, докато се възползвате от благотворното влияние на слънцето, е да изберете качествен слънцезащитен продукт. Препоръчително е той да съдържа вещества с минерален произход, които не проникват в кожата и действат като физични филтри (цинков оксид), да защитава от широк спектър UV лъчи. Пример за такъв продукт е ДжинДжира Алба спрей.

Доверете се на изпитаните продукти за максимум хидратация и грижа

Хидратацията е основен елемент в грижата за кожата при псориазис. Ежедневното овлажняване допринася за възстановяване на нарушената бариерна функция на дермата. Спомага за достигане на оптимално количество влага до дълбоките слоеве на кожата и задържането ѝ там. Подхранва, забавя растежа на кожните клетки, облекчава неразположенията и подобрява вида на дермата. След като научихте защо кожата с псориазис е нужно да се поддържа хидратирана, трябва да пристъпите към избор на овлажняващ продукт. Доверете се на емолиенти, специално разработени да покриват всички нужди на кожата с псориазис. Такива са Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент).

Повече ценни съвети за избор на козметика при псориазис

Програма Псоралек е мястото, където ще се научите стъпка по стъпка да се грижите по най-добрия начин за своята кожа с псориазис. Направете го, като редовно посещавате интернет страницата на програмата – www.psoralek.com. Всяка седмица тя се допълва с нова и полезна информация за кожното заболяване, начините за грижа за кожата и влизане в дълготрайна ремисия. Ако все още не сте започнали лечение, се обърнете към нашите сътрудници, които ще ви помогнат с избора на дерматолог. За повече информация позвънете на тел. (+359) 2 983 6211.

borola