Кърмене и псориазис е тема, за която не се говори много. А трябва, тъй като много бъдещи и настоящи майки, живеещи с кожното заболяване, знаят твърде малко за нея.

Кърмене и псориазис – мисия невъзможна или въпрос на желание?

Животът с псориазис е пълен с ежедневни предизвикателства. Трудностите каляват характера и амбицират, но могат и да обезкуражават. Последното ясно се вижда при младите майки с псориазис, които все по-често се отказват да кърмят, още преди да родят или след това. Като причини за това решение те изтъкват:

  • фактът, че кожата на гърдите е покрита с псориатични плаки
  • притеснението, че лечението, което получават, би могло да повлияе на бебето чрез кърмата

Специалистите разбират и уважават изложените доводи, но имат свое мнение по въпроса. Те припомнят, че кърменето е най-естественият начин за хранене на детето от раждането до едногодишна възраст. С оглед на това призовават бъдещите майки с псориазис да не се отказват да кърмят въпреки трудностите.

Кърмене и псориазис– важни уточнения и насоки

Експертите са категорични, че псориатичните плаки в областта на гърдите НЕ представляват риск за кърмачето. Не отричат обаче, че те създават физически дискомфорт за майката. Като начин за намаляване на болката препоръчват използването на протектори за зърна и прилагането на омекотяващи и овлажняващи дермокозметични средства. Специално внимание обръщат на факта, че средствата за локално лечение НЕ бива да се прилагат директно върху кожата на зърната и в областта на ареолите. Естествено има и изключения от това правило. По лекарска преценка може да се нанася хидрокортизон направо върху зърното. Количеството обаче трябва да е толкова малко, че да се абсорбира напълно преди следващото кърмене.

Адекватното лечение, назначено от специалист, НЕ би повлияло на здравето на кърмачето

Прилагането на UVB лъчи с тесен спектър (311 nm) е допустимо по време на кърмене за разлика от PUVA терапията, която е противопоказна за кърмачки.

Локалният третиноин, известен също като Retin-A, е съвместим с кърменето. Той обаче не трябва да се прилага в областта на гърдите и третираната кожа не бива да влиза в контакт с кожата на бебето.

Още полезна информация и практични насоки за кърмене и псориазис могат да дадат…

опитните и ерудирани специалисти дерматолози от програма Псоралек. Те са насреща за онлайн консултация тук и за първичен преглед след предварително запазен час съгласно графика тук. Провеждат и училища за псориазис според графика тук. Целта на предлаганите услуги е:

borola