Отлепване на нокът е неприятен проблем, който почти винаги завършва с падане на нокътя. Състоянието е известно като онихолиза и е едно от най-често срещаните оплаквания при псориазис на ноктите.

Псориазис на ноктите засяга поне 7% от хората с псориазис според официалните статистически данни. Освен това поне 50% от хората с псориатичен артрит имат и псориазис на ноктите. На всички тях редовно се налага да се справят с отлепване на нокът било то на ръцете или на краката. Екипът на програма Псоралек ще представи основните превантивни мерки, с които страдащите от псориазис може да се предпазват от отлепване на ноктите. Преди това обаче ще разгледаме типичните симптоми, подсказващи, че нокътя скоро може да се отлепи и падне.

Отлепване на нокът – предшестващи симптоми

Отлепването на нокът, независимо дали на ръката или на крака, винаги е предшествано от определени симптоми, които са особено ясно изразени при хората с псориазис на ноктите. Ако се реагира навреме при поява на тези оплаквания, вероятността нокътят да бъде запазен е голяма.

Отлепване на нокът може да се очаква при поява на симптоми като:

  • поява на множество малки ямки по ноктите, разположени хаотично по нокътната плочка
  • задебеляване на върха на нокътя
  • задържане на различни продукти под нокътния връх
  • поява на малки кръвоизливчета под нокътя, от които остават малки кръвни съсиреци в нокътната ямка

Отлепването на нокътя винаги започва от върха и прогресира към основата (кутикулата). В повечето случаи, когато е причинено от псориазис на ноктите, отлепването и опадането на нокти не е придружено от болка или други признаци на възпаление.

Отлепване и падане на нокът – профилактика

Псориазисът е хронично рецидивиращо заболяване. Характерните за псориазис симптоми, включително проблемите с ноктите, се появяват и изчезват периодично, т.е. протичат с периоди на обостряне и ремисия.

Отлепването и падането на нокти при хора с псориазис на ноктите също може да се превърне в хроничен проблем. Важно е да се полагат профилактични грижи за ноктите, удобни за изпълнение дори вкъщи. Те може да се резюмират в 4 препоръки:

  • ноктите трябва да се изрязват ниско
  • не е желателно да се пуска маникюр особено при обостряне на псориазисните прояви
  • препоръчително е да се минимизира риска от травмиране и увреждане на ноктите, да се носят защитни ръкавици, особено при ръчна работа
  • препоръчително е да се повиши приема на витамин Д или да се ползват локални продукти, съдържащи активна форма на витамин Д за заздравяване на ноктите

Справянето с хроничното отлепване на ноктите и другите прояви на псориазис на ноктите изисква търпение и преди всичко – консултация с лекар за назначаване на най-подходящата терапевтична схема за цялостно овладяване и лечение на псориазис.

borola