Днес ще си поговорим за палмоплантарен псориазис. С какво се характеризира тази форма на кожното заболяване и как пациентите да контролират симптомите, за да живеят по-добре? Отговорите вижте в следващите редове.

Ето какво представлява палмоплантарният псориазис

Палмоплантарен псориазис е по-рядка форма на псориазис. Както подсказва наименованието му, той засяга дланите на ръцете и/или ходилата на краката. Може да възникне изолирано или в комбинация с псориазис на скалпа, лицето, коленете, лактите. Обикновено се проявява с плътни и много сухи лезии (плаки), лющене и кървене на кожата. Нерядко към клиничната картина се добавят и пустулозни лезии. Това са мехурчета с гной по повърхността на кожата, които се пукат и са много болезнени.

Освен че предизвиква смущение, този вид псориазис сериозно затруднява ежедневието на страдащите. Често кожата на стъпалата и между пръстите на ръцете и краката е болезнена, пука се, кърви. Това възпрепятства изпълнението на елементарни всекидневни дейности като вдигане на предмети, обличане, обуване, ходене…

Лечението на палмоплантарен псориазис е предизвикателство

Овладяването на проявите на псориазис по дланите на ръцете и стъпалата на краката е истинско предизвикателство за специалистите. Причината е, че кожата в тези части на крайниците много лесно се възпалява и е податлива на увреждане. За това допринася боравенето с ръцете, контактът с измиващите препарати, стягането на обувките.

Тук искаме да напомним, че провеждането на успешно лечение до голяма степен зависи от поставянето на правилна и навременна диагноза. Поради сходните симптоми палмоплантарният псориазис често може да бъде сбъркан с други кожни заболявания (контактен дерматит, екзема на ръцете, микоза). Ето защо при съмнение за този вид псориазис своевременно трябва да се потърси помощ от специалист.

Мерки за по-добър живот на хората с палмоплантарен псориазис

За да контролират симптомите и да подобрят качеството си на живот, хората с псориазис на дланите и стъпалата, трябва да:

  • избягват контакта с химически агенти
  • чистят с леки почистващи препарати
  • носят хипоалергенни ръкавици
  • ходят с удобни обувки
  • не използват гореща вода

За да постигнат още по-добър контрол над кожното заболяване, заинтересованите могат да се обърнат към дерматолозите на програма Псоралек. Те са доказани специалисти с богат опит в областта на кожните болести. Проявяват индивидуално отношение към всеки пациент и са изключително внимателни. Не само предлагат подходящо лечение, но и оказват емоционална подкрепа. Преглеждат в клиника „Борола“ в София и в мрежата от клиники и консултативни центрове в цялата страна. Графикът за предстоящи прегледи се обявява в сайта на Програматаwww.psoralek.com.

borola