Сестринската помощ при псориазис трябва да се фокусира не само върху физическото, но и върху психическото здраве. Това става ясно от конференцията на тема „Напредък в грижата за дерматологични пациенти“, организирана от американската биофармацевтична компания AbbVie. Участници в нея са специалистите от испанските болници „Грегорио Мараньон“ и „Сан Карлос“.

Помощ при псориазис – трябва да е комплексна

Специално внимание по време на дискусията е отделено на псориазиса – едно от най-честите дерматологични заболявания. То не застрашава живота, но сериозно влошава качеството му във физически, социален и емоционален аспект.

„Емоционалният товар, който носят пациентите с псориазис, е твърде тежък за плещите им. Емоционалното изтощение може да засегне сериозно психичното им здраве и да доведе до тревожност и депресия“. Коментарът е на дерматологът д-р Елена Гонсалес Гера от болница „Сан Карлос“.

Тя изтъква, че грижата на медицинските сестри е ключова за психичното здраве на псориатиците. Аргументацията за това е, че те добре познават притесненията на пациентите, тъй като са неотлъчно до тях при извършване на редица терапии.

„Медицинските сестри са важна част от процеса на лечение. От една страна, те получават информация от първа ръка, която е изключително важна за подхода към патологията. От друга, могат да съдействат за намаляване на психологическата тежест на заболяването“, посочва д-р Гера.

Ана Гарсия, психолог в болница „Грегорио Мараньон“ подчертава, че псориазисът не засяга само тялото

Заболяването се отразява на междуличностните отношения, самочувствието, сексуалността, семейните връзки, социалните и работните контакти. Именно поради това психологът е на мнение, че е абсолютно необходимо да се вземат предвид всички тези аспекти в тяхната цялост. Това според нея е начинът да се намали отрицателното им въздействие върху живота на пациентите.

Пациентите с имуномедиирани заболявания като псориазис много често имат съпътстващи заболявания като псориатичен артрит, болест на Крон, увеит. Ето защо е необходим цялостен (холистичен) подход към психиката и тялото. Медицинските сестри могат да изиграят съществена роля в лечебния процес. Да не забравяме, че именно те са тези, които имат по-близък и пряк контакт с пациентите. Това им дава възможността да знаят какви точно са нуждите на пациентите и какви промени трябва да бъдат направени в техен интерес“. Думите са на медицинската сестра Палома Моралес от болница „Грегорио Мараньон“.

Помощ при псориазис като никоя друга

Специалистите дерматолози от програма Псоралек са готови да помогнат на всеки човек с псориазис или съмнение за такъв. Те проявяват индивидуален подход и разбиране към потребностите на своите пациенти. При потвърждаване на диагнозата псориазис назначават най-адекватното и щадящо лечение. Дават и чисто практически насоки за по-добър живот без болка. При нужда оказват и емоционална подкрепа на засегнатия и неговите близки.

Специалистите от Програмата провеждат онлайн консултации тук и прегледи в София и диагностично-консултативните центрове в цялата страна.

borola