Освен върху кожата заболяването псориазис оказва негативни последствия и върху психиката. Това потвърждават две проучвания от Дания и Корея.

Псориазис и последствия за психиката – данни от две изследвания

В първото проучване датски изследователи анализират данни на повече от 13 600 мъже и жени с псориазис. След 5-годишно проследяване 2,6% от участниците развиват психични проблеми. Само за 10 години този процент нараства на 5. Най-честите диагнози са депресия, тревожност, биполярно разстройство, шизофрения и деменция. Учените предполагат, че имунната обусловеност на псориазиса е причина за връзката му с посочените психични проблеми. „Резултатите от изследването са интересни. Те привличат вниманието на специалистите дерматолози към потенциални нарушения на психиката, придружаващи псориазиса“. Така смята д-р Стейси Бел от Американската национална фондация за псориазис (NPF).

Във второто проучване корейски учени анализират данни на над 12 700 пациенти с псориазис. Сравнителните резултати са категорични! Изследваните лица са в двойно и дори тройно по-висок риск от тревожност, невротични нарушения и проблеми със съня. За сравнение служат хора без псориазис.

И двете проучвания предполагат връзка между псориазиса и психичното здраве. Нито едно от тях обаче не доказва причинна свързаност

Независимо от всичко и датските, и корейските изследователи са единодушни, че лекуващите дерматолози трябва да са бдителни за психичното здраве на псориатиците. И още – в случай на нужда да са готови да окажат адекватна и навременна помощ на пациентите.

„Случаите на страдащи от тревожност и депресия псориатици са често срещани в моята практика. Това е очаквано предвид характерното протичане на кожното заболяване“. Думите са на дерматолога д-р Мишел Грийн от болница „Ленъкс Хил“ в Ню Йорк.

В доклад на Американската национална фондация за псориазис и Американската академия по дерматология (AAD) също се казва, че тревожността и депресията често съпътстват псориазиса. Експертите изтъкват необходимостта пациентите да бъдат информирани за възможната поява на подобни проблеми.

Комплексната грижа при псориазис – ефективен начин за минимизиране на нежеланите последствия

Специалистите дерматолози от програма Псоралек приканват пациентите с псориазис у нас да се обърнат към тях за помощ и съдействие. Благодарение на своя богат опит и експертиза те правят най-доброто, от което има нужда всеки псориатик. Повишават осведомеността за кожното заболяване, разкриват формулата за активно ежедневие без болка и дават емоционална подкрепа на засегнатия и неговите близки. Стилът им на работа се отличава с надеждност и високо качество. Всеки може да се увери в това, като проведе онлайн консултация, запази час за преглед или посети училище за псориазис. За някои от предлаганите услуги е необходимо предварително записване.

borola