В статията даваме отговори на ключови въпроси за псориазиса при децата. Информацията ще е от полза за родителите на всички малчугани, които живеят с упоритото кожно заболяване. А те съвсем не са малко – около 10% от всички псориатици са деца по 10-годишна възраст.

Какви са симптомите на псориазиса при децата и кога се появяват?

Симптомите на псориазис в детска възраст варират от малки лющещи се петна до розови или зачервени плаки, покрити със сребристо-бели люспи. Обикновено са локализирани по скалпа, коленете, лактите, сгъвките на тялото, местата с мека кожа (мишници, слабини, седалище) и лицето. При кърмачета – в областта на пелените. Симптомите рядко се проявяват при деца под 2 години. Обикновено засягат подрастващите и юношите.

Наследствен ли е псориазисът при децата?

Да, кожното заболяване е генетично обусловено. Около 50% от засегнатите малчугани имат роднина от първа степен, който е псориатик.

Установено е, че ако един от родителите е с псориазис, възможността детето да унаследи заболяването е 10%. В случай че и двамата родители са с тази диагноза, рискът нараства до 50%.

Рисковите фактори, които допринасят за появата на псориазис в детска възраст, са инфекция, настинка, стрес, кожно нараняване, прием на някои лекарства.

Придружен ли е псориазисът при деца от други здравословни проблеми?

Отговорът е положителен. Псориазисът при деца се свързва със същите здравни проблеми като този при възрастните. Примери за такива са затлъстяване, хипертония, инсулинова резистентност, диабет тип 2, висок холестерол, депресия и псориатичен артрит. Освен това пак води до понижено качество на живот, тревожност, стрес, спадове в настроението и затруднения в междуличностните отношения. Всичко това налага нуждата от предприемане на адекватно лечение и налагане на контрол над псориазиса и свързаните с него заболявания.

Каква е прогнозата за псориазиса при децата?

Еволюцията на заболяването преминава през периоди на обостряне и периоди на ниска активност (ремисия). Възможно е псориатичните плаки периодично да се появяват на едни и същи или на различни места.

Какво е лечението на псориазиса при децата?

Лечението е индивидуално за всяко дете и е насочено към овладяване на симптомите. Може да бъде локално, системно, комбинирано, с UV лъчи и др. Определя се от лекуващия лекар и се променя в зависимост от развитието на заболяването и нуждите на детето.

За получаване на адекватно и максимално щадящо лечение на псориазис в детска възраст може да се разчита на екипа на програма Псоралек. Висококвалифицираните и опитни дерматолози са се посветили да помагат на малки и големи пациенти с кожното заболяване. Да подобрят качеството им на живот, да им окажат емоционална подкрепа, да им дадат практически съвети и насоки за по-енергично и пълноценно ежедневие.

Специалистите от Програмата провеждат както онлайн консултации, така и прегледи в цялата страна. Повече информация може да се получи на тел.: (+359) 2 983 6211 или на имейл: contact@psoralek.com.

borola