Псориазис в детска възраст или детски псориазис представлява 1/3 от всички случаи на кожното заболяване. Ако и вашето дете е сред засегнатите, тази статия ще ви е от полза. В следващите редове ще дадем изпитани съвети как да му помогнете да приеме болестта и да облекчите ежедневието му.

Информирайте се подробно за всичко, свързано с диагнозата „детски псориазис“

Първото нещо, което трябва да направите, ако детето ви е диагностицирано с псориазис, е да научите колкото е възможно повече за болестта. За нейните емоционални и физически отражения. За рисковите фактори и нежеланите здравни последствия. За начините за облекчаване на симптомите и постигане на трайна ремисия.

Задайте всички въпроси, на които не можете да намерите отговор, на специалист. Единствено, когато си изясните диагнозата, ще можете да разберете какво преживява детето и по-лесно да достигенте до него и да го успокоите.

Запознайте детето със спецификата на състоянието му

След като се запознаете добре с болестта, е време да преминете към по-сложната част – да обясните на малчугана какво се случва с него. Не се опитвайте да го лъжете. Бъдете максимално откровени. Oбяснявайте на достъпен език и се фокусирайте върху най-важното. Ако разполагате с нужните ресурси, онагледете казаното с истории или илюстрации. Това е добър начин да премахнете стигмата, която тегне над кожното заболяване и да помогнете на малчугана да приеме диагнозата без страх.

Подкрепете детското самочувствие

Възможно е в началото на заболяването или в последващ момент от развитието му детето да започне да се срамува от вида на кожата. Именно поради това е необходимо да поработите върху самочувствието му. Вдъхнете му вяра, кураж и увереност. В случай на нужда използвайте услугите на психолог.

Създайте на малчугана здравословни навици

Отрано трябва да приучите детето с псориазис да се храни здравословно, да спортува редовно, да не се поддава на стреса и редовно да нанася след баня висококачествени емолиенти като Липобаза и Нанобаза. Всичко това е предпоставка то да изглежда и да се чувства добре в кожата си.

Разчитайте на помощта на специалистите по детски псориазис от…

Псоралек – единствената по рода си програма у нас, която осигурява цялостна подкрепа на хората с псориазис и техните близки. В интерактивният сайт на Програмата – www.psoralek.com ще откриете всичко за контрола на псориазиса и удължаване на ремисията. Можете да намерите и отговор на вашите въпроси, свързани с кожното заболяване, като изпратите съобщение на електронната поща contact@psoralek.com или проведете онлайн консултация тук. Предлагаме да посетите и училищата за псориазис и да запишете час за първичен преглед в клиника „Борола“ в София или в консултативните центрове в цялата страна. Предлаганите услуги са напълно безплатни, но за някои от тях се изисква предварително записване.

borola