Потенциални усложнения при псориазис могат да засегнат всеки, страдащ от кожното заболяване. Узнайте какви могат да бъдат здравните рискове в следващите редове.

Псориатичен артрит като едно от най-честите усложнения при псориазис

Ако не третират кожното си заболяване, хората с умерен до тежък псориазис могат да развият хроничен възпалителен артрит, наричан псориатичен артрит. Смята се, че той засяга от 10 до 30% от страдащите от псориазис. Причинява болка, скованост и трайни деформации на ставите. Може да засегне малките стави на пръстите, една или две по-големи стави по тялото или гръбначния стълб. Псориатичният артрит се нуждае от терапия, назначена от ревматолог, който е специалист по това състояние.

Сърдечно-съдови заболявания

Съществува връзка между псориазиса и сърдечно-съдовите заболявания. Рискът от сърдечни проблеми е по-висок при хората с тежък псориазис, или тези, развили кожното заболяване в млада възраст. И сърдечните заболявания, и псориазисът, се асоциират с еднакви потенциални рискови фактори, като стрес, тютюнопушене и затлъстяване. Хората с псориазис попадат и в по-голяма опасност от атеросклероза и инсулт. Специалистите смятат, че възпалението е връзката между кожното заболяване и атеросклерозата.

Метаболитен синдром

Метаболитният синдром се свързва с повишени стойности на кръвно налягане, кръвна захар, телесни мазнини и холестерол. Тези фактори увеличават опасността от сърдечно-съдови болести, диабет тип 2 и омазняване на черния дроб (стеатоза) при хората с псориазис.

Очни заболявания

Определени проблеми с очите са по-често срещани при хората с псориазис. Причините се коренят в хроничното възпаление, което освен кожата, може да засегне и деликатните тъкани на очите. Сред очните заболявания, които могат да се развият като усложнения на псориазиса са конюнктивит, увеит и блефарит.

Бъбречни заболявания

Хроничните бъбречни заболявания се смятат за често срещани при хората с псориазис. Сред най-застрашените са тези с тежка форма на кожното заболяване. Други рискови фактори са възраст над 60 години, високо кръвно налягане или диабет, и семейна предразположеност към бъбречни заболявания. Някои медикаменти за лечение на псориазис могат да имат токсичен ефект върху бъбреците.

Други автоимунни заболявания като усложнения при псориазис

Ако страдате от едно автоимунно заболяване, е голяма вероятността да развиете и друго. Псориазисът също попада в групата на автоимунните заболявания. Страдащите от него са по-податливи към възпалителни заболявания на червата, цьолиакия, лупус и множествена склероза.

Усложнения при псориазис с психосоциален характер

Подобно на други хронични заболявания, псориазисът може да причини емоционален стрес и да наруши социалните интеракции и производителността на засегнатите. Облекчението на емоционалния дискомфорт на страдащите също трябва да се превърне в значим приоритет за цялостно овладяване на кожното заболяване.

Пълна професионална подкрепа за хората с усложнения при псориазис

Страдащите от посочените усложнения, както и тези, които се опитват да ги избегнат, могат да потърсят за съдействие програма Псоралек. Тя представлява отлично стикована система от медицински специалисти, клиники и консултативни центрове в цялата страна, и фармацевтичната индустрия. Предоставя пълна професионална помощ за налагане на ефективен контрол и овладяване на кожното заболяване.

borola