Много учени подозират връзка между цьолиакия и псориазис. И двете заболявания са автоимунни, което означава, че имунната система атакува собствения организъм. Докато псориазисът таргетира кожата, имунната система на хората с цьолиакия атакува лигавицата на тънките черва.

Потенциална връзка между цьолиакия и псориазис

В медицинската практика не е необичайно човек да страда от повече от едно автоимунно заболяване. Проучване, публикувано в списание Autoimmune Disorders показва, че до 34% от хората с автоимунно заболяване могат да страдат и от още едно. Наименованието за това е полиавтоимунитет.

Общо за всички автоимунни заболявания е възпалението. При цьолиакия то уврежда подобните на пръсти интестинални вили. По този начин пречи на способността им да абсорбират хранителните вещества. При псориазис възпалението задейства хиперпродукция на кожните клетки кератиноцити, което води до образуване на сухи, люспести плаки. Възпалението допринася и за увреждане на ставите и развитие на псориатичен артрит – често усложнение при хората с кожното заболяване.

Роля на гените

Гените играят основна роля при развитие на автоимунни заболявания. Според ревю от Journal of Immunology Research, генетични мутации често се споделят между различни автоимунни заболявания, увеличавайки опасността от полиавтоимунитет. Пример за това е сигнализиращ протеин, наречен човешки левкоцитен антиген (HLA). Функциите му са свързани с предоставяне на патогени, които имунната система да унищожи. Ако протеинът е увреден, той може да насочи имунната система към атакуване на собствени клетки. Псориазисът и цьолиакията споделят HLA мутации. Още не е доказано как тези мутации влияят върху всяко от заболяванията и каква е ролята им към глутеновата чувствителност.

Проучвания

Доказателствата в подкрепа на тезата, че има връзка между двете заболявания са едновременно убедителни и противоречиви. Те се основават главно върху наличието на глутенови антитела при много хора с псориазис. Антителата са протеини, които организмът произвежда при среща с потенциално опасен микроорганизъм. Съществуването на антитела към глутен би значило, че имунната система на човека смята глутена за вреден.

Наличието на тези антитела при хората с псориазис може да значи няколко неща. Първо, че могат да имат две независими автоимунни

заболявания. Дори да нямат симптоми на цьолиакия, тя може да се прояви в бъдеще. Второ, че между заболяванията има генетична връзка, но те могат да се активират само при излагане на определени дразнители.

Друго проучване от Полша установява по-високи нива на глутенови антитела при хората с псориазис, отколкото при тези без. Това поражда възможността засегнатите да имат скрита цьолиакия.

Изследване от Индия съобщава, че хора с тежък псориазис имат два вида антитела, използвани за диагностициране на цьолиакия. Но при тях отсъстват анти-ендомизиални антитела – най-специфичните за цьолиакия.

Безглутенова диета при цьолиакия и ползите ѝ за хората с псориазис

Все още нямат категорични доказателства за връзката между двете автоимунни заболявания. Това обаче, което може да се счита за допирна точка между засегнатите от псориазис и цьолиакия, е безглутеновата диета. Хранителният режим, който задължително спазват хората с цьолиакия, намалява инфламацията в организма. Тъй като и двете заболявания са възпалителни, следването му от засегнатите от псориазис може положително да повлияе кожните прояви.

Ако страдате от псориазис и се интересувате от връзката му с други автоимунни заболявания, се допитайте до специалистите на програма Псоралек. Освен информация по темата, ще получите и отговори на всички ваши въпроси, свързани с псориазиса и неговото лечение.

borola