Псориазис – заразно ли е? Как се лекува? Откъде да започне лечението? Това са въпросите, които вълнуват всеки, диагнистициран наскоро с псориазис. В тази група попадат стотици хиляди хора всяка година. Затова отговорите не тези въпроси имат висока социална значимост по целия свят.

Екипът на Програма Псоралек е разглеждал псориазиса от разнообразни ъгли, давайки насоки както за лечението му, така и за превенция на съпътстващите го състояния. Посочвали сме, че псориазис не е заразно заболяване и няма риск от заразяване дори при директен кожен контакт.

В тази публикация ще се опитаме да дадем отговори на основните въпроси, които вълнуват най-специфичните пациенти – тези, които току-що са чули диагнозата си. На база на богатия клиничен опит ще предложим основните стъпки, с които да започнат лечението си. Именно първите стъпки са от ключово значение за бързото и трайно овладяване на псориазиса.

Диагноза “ПСОРИАЗИС” – какво следва?

От съществено значение за всеки, получил тази диагноза, е да знае, че псориазисът ще има доживотни прояви, които обаче може да се контролират успешно. За това спомагат както някои естествени фактори на средата, така и разработените лечебни подходи.

Първи стъпки при псориазис. От основно значение е назначаването на лечебна схема, съобразена със състоянието на конкретния пациент. Първи избор в повечето случаи са локално действащите продукти. Те са удобни за нанасяне дори в по-труднодостъпни зони на тялото и действат ефективно за подобряване вида на кожата. Още в рамките на няколко седмици може да се овладее обострената проява на псориазис и той да влезе в ремисия.

След овладяването на острата фаза на псориазис основна задача е задържането на ремисията колкото е възможно по-дълго. За целта може да се разчита на продукти, омекотяващи и овлажняващи кожата и намаляващи риска от възпаление. Такива продукти се означават като хидратанти и емолиенти и тяхното приложение е необходимо дори във фазата на ремисия на псориазиса.

Друга важна стъпка е извличането на максимума от естествените условия на средата, които подпомагат контролирането на псориазиса. Лятото предлага перфектни условия за:

Всичко това са изпитани, световно наложени лечебни мерки спрямо псориазис. Те са сред традиционните методи за лечение на псориазис, за налагането на които сериозен принос има именно родната дерматологична практика.

Допълващи стъпки в борбата с псориазиса. Трайното овладяване на псориазис изисква ежедневни грижи и цялостна промяна в начина на живот. Необходимо е да се редуцира стреса, да се рационализира хранителния режим и най-важното – да се спазват стриктно лечебния подход и лекарските препоръки.

Освен това е необходима и превенция на основното съпътстващо псориазиса състояние – т.нар. псориатичен артрит. Това е друго автоимунно възпалително заболяване, към което псориазиса предразполага и което засяга около 40% от хората с псориазис. Скоро диагностицираните с псориазис имат шанса да започнат навременна профилактика срещу псориатичен артрит.

Програма Псоралек организира периодични училища и безплатни консултации за пациентите с псориазис. Те са препоръчителни и може да бъдат изключително полезни за пациентите, които скоро са получили своята диагноза.

borola