Случаите на псориазис се характеризират с голямо разнообразие от кожни проблеми, локализирани в различни зони на тялото. Това е причина да се разглеждат няколко различни типа псориазис. Един от най-характерните типове е т.нар. псориазис вулгарис, или плакатен псориазис.

Псориазис вулгарис – особености и неудобства

Това е най-често срещаната форма на заболяването. Създава едни от най-големите физически и емоционални неудобства в сравнение с останалите типове псориазис.

Характерно за плакатния псориазис е образуването на т.нар. плаки по кожата. Това са участъци със задебелена и зачервена кожа. Покрити са със сребрист слой от мъртви и лющещи се епидермални клетки. Най-често се образуват в зоната на:

  • скалпа
  • лактите
  • ниско по гърба (в зоната на кръста)

Плаките трудно може да се прикрият и създават сериозни неудобства на страдащите. Хората с псориазис вулгарис опитват различни методи за премахването им. Препоръчително ли е обаче това?

За безопасно справяне с псориатичните плаки

Плаките по кожата при псориазис вулгарис имат няколко отличителни особености:

  • често сърбят
  • понякога са болезнени
  • лесно се напукват и кървят
  • разраняването им често води до възпаление и задълбочаване на проблемите с кожата. Феноменът се обяснява с т.нар. ефект на Кьобнер. Дори леки разранявания на кожата водят или до нарастване на покрития с плака участък, или до поява на нова такава на друго място по тялото.

Всичко това налага към справянето с кожните плаки при псориазис вулгарис да се подхожда отговорно. Не е безопасно да се търси изкуственото им излющване, въпреки че повечето хора разчитат именно на пилинга като средство за третиране на плаките. Необходимо е да се разчита на доказани и безопасни средства. Практиката на специалистите от програма Псоралек показва, че ефективен контрол над кожните изяви при псориазис вулгарис може да се постигне с качествена локална терапия.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola