Псориазис и бременност

//Псориазис и бременност

Псориазис и бременност

Износването и раждането на бебето при жените с псориазис обикновено протичат както при напълно здравите жени. Като кожно заболяване, псориазис не оказва влияние на състоянието на репродуктивната система на жената.

Псориазис – какво е важно да запомнят бъдещите майки?

Основните особености на псориазис, с които е важно бременните жени да бъдат наясно са:

– псориазис е автоимунно състояние, което често се предава по наследство

– изявите на псориазис се влияят силно от различни хормонални колебания, включително от измененията в хормоналната секреция, настъпващи през бременността

– не са редки случаите, когато по време на бременността псориазисните прояви затихват и се наблюдава продължителна ремисия на заболяването

Важно за жените с псориазис – обърнете внимание на следното, ако планирате бременност

Подходящите мерки за лечение на псориазис са една от важните теми, които трябва да обсъдите с лекаря си, ако планирате бременност. Причината е в това, че най-често прилаганото при псориазис лечение е свързано с прием на силни медикаменти или прилагане на дерматологични средства за локална терапия на псориатичните плаки. Употребата на такива продукти може да е опасна за плода, поради което консултацията с лекар е задължителна. Така ще може да се избере максимално щадящ метод за лечение на псориазис при бъдещите майки. Като алтернатива на стандартното лечение се препоръчва придържането към специална диета при псориазис, придружена от фототерапия, за която досега няма данни за негативен ефект върху плода.

Няколко думи за унаследяването на псориазис

По отношение наследственото предаване на псориазис в поколението, статистиката сочи, че ако единия родител е засегнат вероятността детето да има псориазис е около 10%. Ако и двамата родители страдат от заболяването, този процент скача до около 50%.

И в двата случая няма причина бъдещата майка и нейният партньор да се притесняват за здравето на наследниците си. Макар и все още да е невъзможно да се излекува изцяло, днес псориазис се разглежда като напълно овладимо заболяване, чиито прояви може да се контролират успешно.

Единствената потенциална опасност за здравето на бебето би могла да дойде от ползването на неподходящи медикаменти срещу псориазис по време на бременността. Затова програма Псоралек организира безплатни прегледи и училища за хора с псориазис в цялата страна, където според състоянието на всеки пациент, включително бременни и планиращи бременност жени, лекарите от програмата дават своите съвети за най-доброто възможно лечение за всеки отделен случай.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola
От |2017-11-30T11:14:19+00:007 юни 2016|Категории: Публикации|19 коментара

19 коментара

 1. Радмила Коева 08.06.2016 at 17:48 - Reply

  Здравеите ,аз съм от Габрово и ми откриха псориазис преди 1 г,шокирана бях докато не попаднах на обучение,на което ме подготви лекарката за предстоящата ми бременност,как да се храня какво да използвам,и ето че родих за сега съм в ремисия и съм много добре ,благодаря Ви д-р Банкова.

  • medekip 09.06.2016 at 15:20 - Reply

   Доволни сме, когато нашите пациенти се чувстват добре!

 2. здравко коев 20.06.2016 at 17:10 - Reply

  Аз съм от Трявна ,лекувам се с даивобет маз,но не мога да го намеря из региона ,предложиха ми даивобет гел,но не ми повлиява както даивобет маз,защо липсва,обадих се в школата за псориазис и от там миказаха да премина на гел,закупих го но не ми деиства.

  • medekip 27.06.2016 at 11:08 - Reply

   Здравейте г-н Коев,
   Консултирахме се с медицинският отдел, Дайвобет Унгвент има същата ефективност както Дайвобет Гел. Важно е обаче, флакона да бъде разклатен добре преди употреба, за да се избегне утаяването на активните съставки. Дайвобет Гел е по-подходящ за лятото, продължете употребата му и след като го свършите може да продължите с Дайвобет Унгвент, от днес има снабдяване с продукта в аптечната мрежа.

 3. Полина Баева 28.06.2016 at 9:42 - Reply

  Едно голямо благодаря за д-р Банкова-която ми върна самочувствието на жена.Болна съм от псориазис,но докато не ме прегледаха и не м обучиха кака да с оправям с псориазиса беше кошмар,лекувам с с даивобет и пия котешки нокът,и се справих сега съм през дн с дж.зинк пиритион и съм като нова .Благодаря от сърце.

  • medekip 28.06.2016 at 13:12 - Reply

   Благодаря Ви за хубавите думи! Радваме се, когато нашите пациенти се чувстват добре!

 4. кремена Кирова 17.08.2016 at 23:34 - Reply

  Искам да благодаря на екипа от Габрово които ме върна към живота на нормален човек,преди 1 г нямах самочувствие тъи като имам псориазис,не смеех да се покажа пред хората,но случаино личния ми лекар ме насочи към дерматоложката в Габрово,и от там отидох на училище .лекувах се и спазвах всичко което ми казаха и вече съм щастливо омъжена и бременна ,благодаря Ви да сте здрави,сега съм в ремисия,думите са наи малкото което искам да изразя ,благодаря .

  • medekip 18.08.2016 at 8:51 - Reply

   Радваме се, че сме Ви помогнали!

 5. Добромир Иванов 21.08.2016 at 0:18 - Reply

  Искам да благодаря за оказаното съдеиствие на лекарките които ме приеха в Априлци и ми установиха диагноза ,веднага си закупих даивобет и дж.цинк ,вече имам подобрение ,благодаря много.

  • medekip 22.08.2016 at 10:37 - Reply

   Благодаря Ви, че оценявате усилията ни да бъдем полезни!

 6. Павлина Калеева 07.09.2016 at 23:38 - Reply

  ИАКАМ ДА БЛАГОДАРЯ НА ЕКИПА ОТ ГАБРОВО ЗА ТОВА ЧЕ МЕ ИЗЛЕКУВАХА И МЕ НАПРАВИХА ОТНОВО ЖЕНА .бЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕННИ,ВИЕ СТЕ АНГЕЛИ,БЛАГОДАРЯ ВИ ДОКТОРКИ.

  • medekip 08.09.2016 at 10:34 - Reply

   Благодарим Ви за хубавите думи!

 7. Тихомир Памукчиев 08.09.2016 at 23:43 - Reply

  Живе1 в Палма де Маиорка,преди 1 г бях на преглед в Габрово ,откриха ми псориазис,минах на училище,спазвах стриктно всичко към което ме насочиаха-резултат супер без да ми вземат пари,в Испания има много псориазис ,започнах да има нося Даивобет и да ги лекувам ,всички са доволни от резултата,за това да благодаря на Докторките е малко и решихме нашата общност ги кани на гости на острова,ще им отправя поканата лично и на тоя саит сме доволни много,благодарим.

  • medekip 09.09.2016 at 14:06 - Reply

   Радваме се, когато нашите пациенти се чувстват добре!

 8. Станимира Матева 13.09.2016 at 22:15 - Reply

  Искам да благодаря на целият екип от Габрово които ми помогнаха .От около 2 г ми казаха че имам псориазис ,ходих на много лекари ,всеки ми вземаше парите но лечение все без ефект а за много пари.Съвсем случаино в една аптека разбрах че в Габрово имало екип които работи с тая неприятна болест,дадоха ми тел и се обадих веднага.Реакцията беше веднага ,назначиха ми консултация ,не ми вземаха и лев.Изписаха ми лечение с даивобет и добавки ,записах се за училище което ми помогна наи много ,не знаех до тогава колко неща съм правила които не е трябвало.Имах ефект на 2 седмица много видим ,сега продължавам лечението си ,нямам петна и съм щастлива.Благодаря на саита и за информацията,но наи вече искам да благодаря на д-р Банкова която отдели доста време за мен.Благодаря .

 9. инж.Димитрина Минчева 14.09.2016 at 10:35 - Reply

  Здравеите,аз също искам да изразя моята благодарност към екипа,болна съм от псориазис от малка ,лекувана съм с много неща но когато попаднах в екипа на Габрово получих резултати от лечението с даивобет,също ходих на училище и когато реших да имам дете те ми съдеистваха да бъда под тяхно наблюдение и гинеколог,Нямам думи родих здраво дете ,нямах проблеми ,нямах обостряне .Сега се чуваме и винаги получавам съвети как да си контролирам заболяването благодарение на тях.

  • medekip 14.09.2016 at 13:37 - Reply

   Скъпи пациенти,
   най-голямата радост за нас е когато успяваме да Ви помогнем и вие се чувствате добре! Благодарим ви от сърце за хубавите думи!

 10. Снежана Гатева 15.09.2016 at 10:48 - Reply

  Дадоха ми адреса на тоя саит и останах много доволна от информациите в него.Имам псориазис от много години и нямам подобрение.Останах много доволна че без направление мога да бъда прегледана от д-р Русинова и се записах ,много се надявам да ме излекуват.

  • medekip 16.09.2016 at 15:41 - Reply

   Благодарим Ви за доверието! Нашата мисия е да помагаме на пациентите.

Публикувай коментар