Износването и раждането на бебето при жените с псориазис обикновено протичат както при напълно здравите жени. Като кожно заболяване, псориазис не оказва влияние на състоянието на репродуктивната система на жената.

Псориазис – какво е важно да запомнят бъдещите майки?

Основните особености на псориазис, с които е важно бременните жени да бъдат наясно са:

– псориазис е автоимунно състояние, което често се предава по наследство

– изявите на псориазис се влияят силно от различни хормонални колебания, включително от измененията в хормоналната секреция, настъпващи през бременността

– не са редки случаите, когато по време на бременността псориазисните прояви затихват и се наблюдава продължителна ремисия на заболяването

Важно за жените с псориазис – обърнете внимание на следното, ако планирате бременност

Подходящите мерки за лечение на псориазис са една от важните теми, които трябва да обсъдите с лекаря си, ако планирате бременност. Причината е в това, че най-често прилаганото при псориазис лечение е свързано с прием на силни медикаменти или прилагане на дерматологични средства за локална терапия на псориатичните плаки. Употребата на такива продукти може да е опасна за плода, поради което консултацията с лекар е задължителна. Така ще може да се избере максимално щадящ метод за лечение на псориазис при бъдещите майки. Като алтернатива на стандартното лечение се препоръчва придържането към специална диета при псориазис, придружена от фототерапия, за която досега няма данни за негативен ефект върху плода.

Няколко думи за унаследяването на псориазис

По отношение наследственото предаване на псориазис в поколението, статистиката сочи, че ако единия родител е засегнат вероятността детето да има псориазис е около 10%. Ако и двамата родители страдат от заболяването, този процент скача до около 50%.

И в двата случая няма причина бъдещата майка и нейният партньор да се притесняват за здравето на наследниците си. Макар и все още да е невъзможно да се излекува изцяло, днес псориазис се разглежда като напълно овладимо заболяване, чиито прояви може да се контролират успешно.

Единствената потенциална опасност за здравето на бебето би могла да дойде от ползването на неподходящи медикаменти срещу псориазис по време на бременността. Затова програма Псоралек организира безплатни прегледи и училища за хора с псориазис в цялата страна, където според състоянието на всеки пациент, включително бременни и планиращи бременност жени, лекарите от програмата дават своите съвети за най-доброто възможно лечение за всеки отделен случай.

borola