Макар на пръв поглед да не изглежда така, реално съществува силна връзка между псориазис и високо кръвно. Повече за това защо псориатиците са застрашени от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания – разкриваме в редовете по-долу.

Възпаление – скритата връзка между псориазис и високо кръвно

Механизмът между кожното заболяване и високото кръвно налягане е изключително сложен. Но учените са на мнение, че важна роля в него играе възпалението. Както е известно, псориазисът е хронично автоимунно възпалително кожно заболяване. Проучвания показват, че псориатиците имат повишена инфламация в тялото, която увеличава риска от развитие на други здравословни проблеми и коморбидни състояния.

Изследване на научен екип от Босна и Херцеговина показва връзката на псориазиса с повишаване на определени протеини и ензими в тялото. Те се асоциират с увеличаване на възпалението и кръвното налягане. Пример за това е ангиотензин-конвертиращият ензим, който въздейства върху хормона ангиотензин. Той кара кръвоносните съдове да се свиват, като така индиректно повишава кръвното налягане. Увеличените нива на протеина ендотелин-1 при псориатиците оказват провъзпалителни ефекти, които се свързват със сърдечно-съдови заболявания.

Псориазис, метаболитен синдром и високо кръвно налягане

Псориазисът е тясно свързан посредством възпаление и с още едно състояние, наречено метаболитен синдром. Този синдром не е заболяване, а представлява съвкупност от различни здравословни нарушения. Сред тях са нарушения при регулирането на кръвната захар, абдоминално затлъстяване, високи триглицериди, нисък HDL холестерол и високо кръвно налягане. Наличието на метаболитен синдром увеличава риска при хората с псориазис от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Стъпки за намаляване на сърдечно-съдовия риск при псориазис

Специалистите напомнят на своите пациенти с псориазис да се погрижат за всички аспекти на здравето си, за да намалят възможните рискове. Те съветват псориатиците да:

Специализирана помощ за страдащите от псориазис и високо кръвно

Ако страдате от псориазис и имате високо кръвно налягане, вземете своевременни мерки за защита на здравето си. Обърнете се за помощ към висококвалифицираните медицински специалисти на програма Псоралек. След консултация, избраният от вас специалист ще насрочи най-доброто лечение. То ще ви помогне да овладеете псориазиса и влезете в трайна ремисия, и да контролирате съпътстващите го проблеми, като високото кръвно налягане. По този начин ще бъде намален и рискът от развитие на опасни сърдечно-съдови заболявания.

Специалистите на Псоралек консултират пациенти в различни точки от страната. Разгледайте пълния списък с контактите на дерматолозите референти на програма Псоралек тук.

За повече информация, относно програмата, услугите, които предоставя и работещите към нея лекари, позвънете на (+359) 2 983 6211.

borola