Жените с псориазис се нуждаят от специално лечение при бременност. Какви са особеностите на терапията ще разберем от д-р Хосе Доминго Домингес Ауньон. Той завежда отделението по дерматология в Университетска болница „Енарес“ в община Кослада (Мадрид).

Псориазис и неговите характерни особености на лечение при бременност

Д-р Домингес Ауньон обръща внимание на следното:

Локални лекарствени средства

Повечето лекарствени средства за локално приложение при псориазис – кортикостероиди, такролимус, пимекролимус, калципотриол – се считат за безопасни по време на бременност. Те могат да се използват под формата на мехлеми, кремове, лосиони, гелове, спрейове, шампоани. Изключение правят локални лекарства с активно вещество антралин, тазаротен и псоралени, чието използване трябва да бъде преустановено веднага след потвърждаване на бременността.

Фототерапия с UVB лъчи за лечение при бременност на жени с псориазис

Когато локалното лечение не дава резултат, може да се пристъпи към прилагане на UVB лъчи с тесен спектър (311 nm). Методът се характеризира с висока степен на безопасност и е удачен при екстензивен псориазис по време на бременността. Той обаче рядко е ефективен при по-тежки форми на кожното заболяване.

Системни лекарствени средства

Системното лечение с ацитретин, апремиласт, диметил фумарат, метотрексат и псоралени, приемани перорално, в комбинация с ултравиолетови А лъчи (UVA) трябва да се прекрати преди зачеването. Необходимо е да се обмисли предписването на системни лекарства с по-висок профил на безопасност. Циклоспорин би могъл да се приема с повишено внимание през бременността и в периода на кърмене, като внимателно трябва да се обмислят рискът и ползата.

Биологични лекарствени средства, използвани за лечение при бременност на пациентки с псориазис

Биологичните препарати могат да се използват през първия и втория триместър от бременността. По преценка на лекуващия лекар лечението може да продължи и през третия триместър. Важно е обаче да се има предвид, че децата на майки, лекувани с моноклонални антитела през третия триместър от бременността, са изложени на висок риск от инфекции.

Още полезна и надеждна информация относно лечение при бременност на жени с псориазис ще намерите в…

специализирания сайт на програма Псоралек. Той събира на едно място знанията, информацията и опитът на:

  • висококвалифицирани дерматолози
  • експерти от фармацевтичната индустрия
  • специалисти от клиники и консултативни центрове
  • пациенти от цялата страна

Усилията на всички тези хора са подчинени на целта за:

В полза на всички заинтересовани от Програмата организират:

  • първичен преглед
  • училища за псориазис
  • онлайн консултации

Повече информация за предлаганите услуги можете да получите на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola