Хората с псориазис на дланите страдат от обостряне на кожното заболяване при спазване на стриктните хигиенни мерки за защита от коронавирус. Как да се предпазят от заразяване и да минимализират последиците за кожата от честото миене и дезинфектиране на ръцете? На тези въпроси ще отговорим в редовете по-долу.

Сапун и вода пред дезинфектанта за ръце

Ако има възможност, винаги е добре да се избират водата и сапунът пред дезинфектантите за почистване на ръце. Това е съветът на специалистите. Дезинфектиращите продукти са с високо съдържание на алкохол – съставка, силно изсушаваща дермата. Кожата на хората с псориазис е предразположена към проблеми. Прекомерната употреба на дезинфектанти от страдащите от псориазис на дланите може да причини болезнено изсушаване, раздразване и обостряне на кожните прояви.

Подбор на нежно измиващо средство при псориазис на дланите

За спазване на стриктна хигиена, засегнатите от псориазис на дланите е необходимо да изберат подходящо измивно средство за ръце. Няма нужда то да има антибактериални свойства или да съдържа абразивни частици. Необходимо е да се заложи на измивен продукт, който не нарушава бариерата на кожата. Той е удачно да бъде хипоалергенен. Сапуните под формата на пяна са добър избор. Ръцете трябва добре да се изплакват с вода, тъй като останалият по тях сапун продължава да изсушава кожата. Това може да причини напукване и влошаване на псориазиса.

Предпазване на ръцете при почистване на дома

За да не заразят себе си и близките си с коронавирус, хората започнаха по-старателно да почистват домовете си. Тази хигиенна мярка обаче, може да донесе вреди за кожата на страдащите от псориазис. За да се предпазят от коронавирус, докато същевременно не обострят псориазиса си, те е нужно да спазват няколко препоръки. При почистване е добре винаги да носят домакински ръкавици. Да избягват докосването на почистващи препарати с голи ръце. При евентуален контакт да измиват старателно ръцете със сапун и вода.

Редовна хидратация на кожата при псориазис на дланите

Една от най-важните стъпки при грижа за кожата с псориазис е нанасяне на богати хидратанти и емолиенти (Липобаза – дневен емолиент, Нанобаза – нощен емолиент). Те спомагат за възстановяване на бариерната функция на кожата и задържане на влагата в дълбоките ѝ слоеве. Редовната хидратация забавя растежа на кожните клетки, които образуват плаките, и подобрява вида на засегнатата от псориазис дерма. Облекчава и неприятните симптоми, като сърбеж и раздразнение. Хидратирането на дланите след измиване или дезинфектиране е от ключово значение за предпазване от обостряне на кожното заболяване.

Още съвети за предпазване от коронавирус за хората с псориазис

За да научат как най-добре да се пазят от заразяване с COVID-19, хората с псориазис могат да се свържат със специалистите на програма Псоралек. Те ще отговорят бързо и изчерпателно на всички въпроси, свързани с кожното заболяване. Онлайн формата за консултация е най-лесният начин за контакт с дерматолозите от Псоралек. Интересуващите се могат да се свържат с екипа на програмата и по имейл или телефон. Всички контакти можете бързо да откриете тук.

borola