Откритие на изследователи от Факултета по медицина на Стандфордския университет дава надежда за ново лечение на тежък псориазис. Повече подробности ще откриете в следващите редове.

Повече информация за изследването, което отваря врата за ново лечение на тежка форма на псориазис

Проучването, което е публикувано в Journal of Clinical Investigation, установява, че протеинът Rac1 в клетките, който участва пряко в зарастването на рани и в борбата със стрептококовите инфекции, има решаваща роля за обостряне на псориазис. Това разкрива нови хоризонти във фармакологичното лечение на кожното заболяване.

Тук е мястото да припомним, че за овладяване на тежки форми на псориазис се използват имуносупресори. Тези лекарствени средства, които потискат имунния отговор на организма до достигане на „придобита имунна толерантност“ обаче показват странични ефекти при дълговременно ползване. Ето защо учените търсят алтернативи на имуносупресивните медикаменти.

„Според резултатите от нашето изследване насочването не лечението към първопричината на проблема, в случая протеина Rac1, ще отмени нуждата от потискане на имунната система“. Това казва д-р Петър Маринкович, един от съавторите на изследването.

След като потвърждават ролята на протеин Rec1 за развитие на псориазис, учените проверяват дали инхибирането му може да предпази от появата на нови огнища на инфекция

За целта те инхибират активността на Rac1 в части от човешка кожа, трансплантирани към гърба на мишки със симптоми на псориазис. Това довежда до:

  • спиране на хиперплазията на кожата (ускорената пролиферация на епидермалните клетки)
  • намаляване на цитокините – малки белтъчни молекули, отделяни от специфични клетки на имунната система, които отключват възпалителната реакция

„Изследването е първото по рода си в света. Открихме белтък, който свързва генетичната предразположеност към псориазис с факторите на средата, отговорни за появата на заболяването. Сега остава да намерим стъпките, които да минем между генетичната чувствителност и активирането на Rac1. Това ще ни позволи да разработим лекарства, които инхибират Rac1 при псориазис и дават нови възможности за лечение на кожното заболяване“, казват учените.

Докато описаното ново лечение на тежък псориазис стане факт, ще мине доста време. А дотогава можете да разчитате на познатите методи, използвани от класическата и алтернативната медицина

Доверете се на висококвалифицираните дерматолизи на програма Псоралек, които ще ви насочат към най-подходящото лечение. Ерудирани и с богат практически опит, те знаят кое е най-доброто за вас. Ще ви дадат насоки за справяне с ежедневните предизвикателства, пред които ви поставя кожното заболяване и ще ви окажат емоционална подкрепа.

Запазете си предварително час за преглед съобразно актуалния график или проведете онлайн консултация. Възползвайте се още сега!

borola