Лющещ се скалп е често срещан проблем при мъже и жени, възрастни и деца. Основните причини за лющене на скалпа може да сa:

  • псориазис на скалпа
  • наличие на гъбичките Malassezia, основният причинител на пърхот

Псориазис на скалпа или пърхот – разлики

Отделянето на бели люспички не е единственото общо между двете състояния. Приличат си и по дискомфорта който създават, и по трудността с овладяването им.
По важно е обаче да се изяснят различията между пърхота и псориазиса на скалпа, често наричан и псориазис на главата. Това е от ключово значение за по-лесното овладяване и подобряване на състоянието.

За пърхот се говори основно когато:

  • е налице сърбеж по скалпа
  • няма придружаващи кожни проблеми на други места по тялото

За псориазис на скалпа са характерни други особености:

  • наблюдават се зачервявания по кожата на скалпа (псориатични плаки)
  • повърхностният им слой е сребрист и се лющи
  • много често псориатични плаки се появяват едновременно и на други места по тялото

Прилики и разлики при лечението на пърхот и псориазис на скалпа

Когато лющенето на скалпа е резултат от развитието на псориазис, лечението е по-комплексно, тъй като заболяването има автоимунен характер. При пърхот терапията се насочва към ползване на противогъбични продукти.

И за двете състояния обаче може да се разчита на допълваща терапия с дермокозметични продукти, съдържащи цинк пиритион. Освен противогъбично, той има и успокояващо кожата действие. За предпочитане е да се ползват продукти, които позволяват по-дълготраен контакт на цинк пиритион с кожата на скалпа, т.е. продукти, които не изискват отмиване. Те предлагат универсално решение и при пърхот, и при псориазис на скалпа и може да се прилагат безопасно при мъже, жени, възрастни и деца.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola