Подходящата диета е в състояние да подобри симптомите на псориатичен артрит – форма на артрит, свързана с псориазис. Вижте какви храни да включите в ежедневното меню, за да повишите качеството си на живот.

Зеленчуци в изобилие

Зеленчуците осигуряват много полезни хранителни вещества, които благоприятстват състоянието на псориатичната кожа (витамини, антиоксиданти и минерали). Освен това са бедни на калории и богати на фибри. Засищат за дълго, предпазват от преяждане и не на последно място борят затлъстяването – рисков фактор за влошаване на псориазис и псориатичен артрит.

Източници на провитамин А (бета-каротин)

Попадайки в черния дроб и червата, провитамин А или бета-каротин се превръща във витамин А. Този мастноразтворим витамин не само поддържа здравето на очите и укрепва имунитета, но и влияе благотворно на кожата и облекчава кожни заболявания като екзема и псориазис.

Отлични източници на провитамин А са плодовете и зеленчуците, обагрени в жълто, оранжево и червено (тиква, кайсии, морков, домати), както и наситено зелените зеленчуци (броколи, спанак).

Храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини – неизменна част от ежедневната диета при псориатичен артрит

Предвид факта че псориазисът и псориатичният артрит са възпалителни заболявания, противовъзпалителните храни с омега-3 киселини не бива да липсват от менюто ви. Такива са по-мазната риба (сьомга, сардина, аншоа, риба тон, скумрия), морските дарове, яйчният жълтък, семената и ядките (ленено семе, чия, орехи).

Храни, богати на омега-6 мастни киселини

Омега-6 мазнините са също толкова важни, колкото омега-3. Те подобряват имунната функция, борят се с възпаленията и съдействат за по-бързото и качествено възстановяване. Съдържат се в големи количества в телешкото, пилешкото и пуешкото. Добре е обаче да ги консумирате в умерени количества.

Хранителни източници на фибри и пробиотици – не бива да липсват в диета при псориатичен артрит

Здравето на червата е тясно свързано с появата на псориазис и псориатичен артрит. Ето защо е толкова важно да поддържате балансирана чревната флора. За целта хапвайте повече храни, богати на фибри (кафяв ориз, пшеница, овес, просо, пълнозърнест хляб, пълнозърнести макаронени изделия, бобови растения, плодове, ядки и семена). Приемайте и пробиотици (кисело мляко, кефир, кисело зеле).

Храни, източници на витамин D

Според скорошни проучвания витамин D оказва положително въздействие върху възпалителни заболявания като псориазис и псориатичен артрит. Това си има и своето обяснение – „слънчевият“ витамин балансира имунната система и действа противовъзпалително. Контролираното излагане на слънце е най-добрият начин да се заредите с високи дози витамин D. Макар и в по-малко количество витамин D се съдържа в по-мазните риби, яйцата и слънчогледови семки.

Вече знаете какво включва подходящата диета при псориатичен артрит. За повече информация за заболяването и начините за неговото овладяване посетете…

www.psoralek.com – интерактивния сайт на програма Псоралек. Там на едно място е събрана достоверна и полезна информация за псориазиса и свързаните с него усложнения. Освен че ще обогатите знанията си за кожното заболяване, ще се запознаете и със общите стратегии за активен начин на живот без страдание. При желание от ваша страна можете да се възползвате от онлайн консултация със специалист дерматолог или първичен преглед. Прегледите се осъществяват в клиника „Борола“ в София и в мрежата от консултативни центрове в страната. За повече информация звъннете на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola