Има причини, които предразполагат страдащите от псориазис към развитие на псориатичен артрит. В следващите редове представяме по-важните от тях.

Псориатичните лезии засягат значителна част от кожата или са локализирани на определени части от тялото

Изследвания показват, че пациентите, при които псориазисът обхваща голяма част от кожата, са в по-висок риск от развитие на псориатичен артрит. Обяснението за това е логично:

  • тежкото кожно възпаление може да доведе до увеличаване на системното възпаление и да отключи артрит при псориазис

Разположението на псориатичните лезии на тези части от тялото също се свързва с по-голяма опасност от псориатичен артрит:

  • окосмената част на главата (скалп)
  • областта между задните части над ануса и гърба
  • зоната около ануса

Засягането на тези части от тялото може да е резултат от тежък псориазис. Това налага по-задълбочено изследване на кожата и ставите.

  • ноктите

Нокътният псориазис също може да се разглежда като предиктор за псориатичен артрит.

Ранна поява на псориазис – сред водещите причини за псориатичен артрит

Някои учени смятат, че колкото по-рано се е появил псориазисът, толкова по-предразположен е човек към псориатичен артрит. Те обосновават твърдението си с това, че:

  • продължителността на псориатичните прояви и евентуално по-високата възпалителна тежест са важен фактор за развитие на артрит при псориазис
  • ранната поява на псориазис би могла да е и генетично обвързана, а гените, на свой ред, могат да са причина за псориатичен артрит

Повтаряща се микротравма и определени инфекции

Възможно е при генетично предразположени хора възпалението, характерно за псориатичен артрит, да е резултат от повтаряща се микротравма. Въпросната микротравма, причинена от многократно извършване на дейности в неправилна поза, може да предизвика вроден имунен отговор, насочен към ставите.

Инфекциите на гърлото, пикочните пътища и червата също са в състояние да допринесат за ставното възпаление, макар доказателствата за това да са оскъдни.

Затлъстяване, тютюнопушене и прекомерен прием на алкохол – в списъка с причини за псориатичен артрит

Много проучвания откриват връзка между затлъстяването и риска от развитие и по-тежко протичане на псориатичния артрит.

Съществуват научни данни и че тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол крият опасност от артрит при псориазис.

Пушенето води до оксидативен стрес, който пък може да стане причина за хронично възпаление в организма.
Що се отнася до алкохола, проучвания сочат, че:

  • хората (в частност жените) с псориазис, които го приемат в големи количества, са с по-висок риск от псориатичен артрит

При наличие на някоя от споменатите причини за псориатичен артрит незабавно трябва да се потърси помощ от дерматолог

Висококвалифицираните и опитни специалисти дерматолози от програма Псоралек винаги са насреща за съдействие и информация. Те напълно безплатно предлагат онлайн консултация и провеждат първични прегледи за псориазис и свързаните с него усложнения.

За онлайн консултация е необходимо да се изпрати кратко съобщение през контактната форма на сайта на Програмата https://psoralek.com.

За първичен преглед е нужно да се запази предварително час съгласно графика, който се обновява регулярно тук. Прегледът се извършва в клиника „Борола“ в София и мрежата от диагностично-консултативни центрове в страната.

borola