Изследователите търсят доказателства за възможно подобрение на псориазис чрез въвеждането на промени в текущия режим на хранене. Псориазисът е хронично възпалително заболяване, което засяга около 4% от населението. Вижте повече за влиянието на диетата върху състоянието на кожата.

Псориазис – начинът на живот е от значение

Според данни от изследвания над 60% от хората, диагностицирани с умерен до тежък псориазис, имат незадоволително качество на живот. Изследователите откриват връзка между затлъстяването, микробиома на червата и патогенезата на псориазис, възникваща главно поради нарушена епителна бариера, която предизвиква системно възпаление.

Съставът и разнообразието на чревния микробиом влияят върху тежестта на симптомите при пациенти с псориазис. Ето защо хранителния режим и добавките, които активно модулират функционалността на оста черва-кожа, могат да подобрят симптоматиката на псориазис и качеството на живот на пациента.

Повече за проучването – нискокалоричен режим на хранене при псориазис

Скорошни проучвания показват, че затлъстяването е фактор, влошаващ псориазиса и съпътстващите заболявания, като диабет, псориатичен артрит и чревна дисбиоза. Предполагаемата причина са общи имуномедиирани механизми. Ето защо учените провеждат изследване относно влиянието на различни диетични механизми върху тежестта на псориазиса. Те установяват, че нискокалоричните и кетогенни диети подобряват всички тествани клинични параметри на заболяването.

От всички диетични режими, тествани в това проучване, нискокалоричната диета показва най-много ползи при тежък псориазис чрез намаляване на системното възпаление, затлъстяването и регулирането на чревната дисбиоза. Хората, които са се придържали към този хранителен режим, са консумирали храна, съдържаща 60% въглехидрати, 15% протеини и 25% мазнини, което осигурява 500 калории под техните изчислени диетични изисквания. Ограничаването на калориите в продължение на 4 седмици води до регресия на псориатичните плаки. След 24 седмици при повечето участници, които спазват нискокалоричната диета, се забелязва подобрение в тежестта на симптомите и намаляване на кожните участъци, засегнати от псориатични плаки. Нискокалоричната диета подобрява и други параметри, включително нивата на фолиева киселина, витамин B12 и калций в организма.

Онлайн платформа на помощ на пациентите с псориазис

Интерактивният сайт на програма Псоралекwww.psoralek.com, предоставя на потребителите актуална информация и любопитни данни за псориазиса. Това е единствената програма у нас, която подпомага както физическото, така и психическото състояние на хора с псориазис. Чрез платформата може да повишите осведомеността си за кожното заболяване, да проведете онлайн консултация с нашите специалисти или да запишете час за преглед. В основата на всички услуги стои индивидуалния подход към всеки желаещ да се възползва от тях.

Повече за всяка услуга може да научите като пишете на имейл contact@psoralek.com.

borola