Пациентите с псориатичен/псориазисен артрит по-често са с придружаващи заболявания от хората в общата популация. Основните здравословни проблеми са сърдечно-съдови заболявания, неалкохолна стеатоза на черния дроб, увеит, възпаление на червата и депресия. За това информира д-р Ева Галиндес. Тя е ревматолог в университетската болница в Басурто, Испания, и координатор на седмото издание на семинара за псориатичен артрит, провел се от 3 до 4 февруари 2023 г. Събитието е организирано от Испанското дружество по ревматология (SER) съвместно с шведската фармацевтичната компания „Янсен“ (Janssen).

Псориазисен артрит и придружаващи заболявания – специалистите коментират темата

„Данни от различни проучвания показват, че затлъстяването и метаболитният синдром са по-разпространени сред пациентите с псориатичен артрит. Същото важи и за пациентите само с псориазис“. Това припомня д-р Ракел Алмодовар, която е ревматолог в университетска болница „Фундасион Аларкон“ в Мадрид. Тя предупреждава, че както затлъстяването, така и метаболитният синдром са свързани с по-лоша прогноза при пациентите. Има се предвид тежко протичане на псориатичния артрит, депресия, влошено качество на живот и повишен сърдечно-съдов риск.

Експертите са единодушни, че лечението на псориатичен артрит изисква мултидисциплинарен подход. Подходът включва специалисти от различни области на медицината – ревматолози, ендокринолози, лекари, оказващи първична медицинска помощ и медицински сестри. По думите им само така хората с псориатичен артрит и придружаващи заболявания като затлъстяване могат адекватно да бъдат лекувани.

Експертите обръщат внимание на нещо изключително съществено по отношение загубата на тегло при псориатичен артрит

„Вероятността за адекватен отговор към фармакологичното лечение на псориатичен артрит се увеличава при загуба на излишно тегло (особено при над 10%). Като тук е важно да се уточни, че редуцирането на теглото е трудно само с промяна в начина на живот. За щастие, към момента вече разполагаме с нови медикаменти за сваляне на килограми като GLP-1 рецепторните агонисти. Те са с анорексигенен (понижаващ апетита), антихипергликемичен и противовъзпалителен ефект“. Коментарът е на д-р Хуан Хосе Горгохо, ендокринолог в университетска болница „Фундасион Аларкон“.

Комплексна помощ при лечение на псориазисен артрит

Специалистите от програма Псоралек приканват всеки с псориатичен артрит или съмнение за такъв да се обърнат потърси медицинска помощ. След обстоен преглед и при потвърждаване на диагнозата се назначават допълнителни изследвания и терапия, съобразена с нуждите на пациента. Грижите обаче не свършват дотук! Експертите от Програмата повишават информираността за заболяването и свързаните с него оплаквания, страхове и опасения. Дават и чисто практически съвети за справяне с основните предизвикателства пред пациентите. Провеждат онлайн консултации тук и прегледи в клиника „Борола“ в София и диагностично-консултативните центрове в страната. Онлайн консултациите са напълно безплатни.
За допълнителни въпроси и информация – тел.: (+359) 2 983 6211 и имейл contact@psoralek.com.

borola