За пациентите с псориазис е важно да разпознават ранните признаци, които подсказват за развитието на псориатичен артрит. Около 30% от страдащите от кожното заболяване с времето развиват и проблеми със ставите. Тази статистика не е изненадваща, като се има предвид, че и двете състояния се дължат на свръхактивна имунна система. В следващите редове споделяме за издайническите симптоми, по които ще разпознаете псориатичния артрит в самото начало.

3 от характерните ранни признаци за псориатичен артрит

Симптомите на псориатичен артрит са строго индивидуални, а още по-объркващо за пациентите е, че оплакванията често наподобяват смущенията при други заболявания, като ревматоиден артрит и остеопороза. Все пак има някои издайнически признаци, които обикновено характеризират ранната фаза на ставното заболяване.

Болка в ставите и подуване

Пациентите с псориазис задължително трябва да се консултират със специалист, ако усетят болка в ставите. Тя може да варира от лека до тежка и да засегне всяка част от тялото. Характерно за псориатичния артрит е, че протича с периоди на обостряне на болката в ставите и такива на затишие (ремисия).

Подуването на пръста на ръката или крака, известно като дактилит, е отличителна характеристика, която подсказва за псориатичен артрит. Симптомът се появява поради силно възпаление на ставите. Оплакването обикновено се среща в началния етап на заболяването и засяга до 50% от пациентите с псориатичен артрит. Характерна особеност е, че дактилитът обикновено е асиметричен, засяга по-често дясната, отколкото лявата страна и обхваща няколко пръста на ръцете или краката едновременно.

Болка в гърба

За голяма част от пациентите с псориазис болката в гърба е ранен признак за развитието на псориатичен артрит. Приблизително 25% до 70% от пациентите със ставното възпалително заболяване имат т.нар. аксиален артрит, който засяга гръбначния стълб. Този симптом може да се появи до 10 години преди поставяне на диагноза „псориатичен артрит“.

Специфичните оплаквания, за които пациентите с псориазис трябва да следят с повишено внимание, включват:

  • Болка в гърба, която продължава повече от три месеца
  • Прогресивно усилваща се болка в гърба при хора под 40-годишна възраст
  • Болка в гърба, която не отшумява с почивка
  • Болка в гърба през нощта, която намалява при ставане от леглото

Промени в ноктите – сред най-сигурните признаци за псориатичен артрит

Ако забележите промяна в нокътната плочка, има голяма вероятност това да е индикация за псориатичен артрит. Според изследвания по темата нокътен псориазис е ранен индикатор за псориатичен артрит. Данните сочат, че 80% от пациентите, засегнати от възпалителното ставно заболяване, имат и псориазис на ноктите. Ще го познаете по деформация на ноктите, поява на жълтеникави петна, прекомерно удебеляване на нокътната плочка или нокътното легло и поява на псориатични лезии по нокътя.

Контрол при псориазис и псориатичен артрит

Ранното диагностициране и назначаване на подходяща терапия са ключови за овладяването, както на псориазис, така и на псориатичен артрит. Ето защо всеки със съмнение за някое от двете възпалителни заболявания може да се обърне за помощ към висококвалифицираните специалисти от програма Псоралек. Нашите дерматолози са насреща, за да ви помогнат да се чувствате по-добре в кожата си. Платформата предлага цялостен подход за контрол върху физическите и психологическите последици от псориазиса и псориатичния артрит. За целта експертите ни прилагат мултидисциплинарен подход, основан на последните новости в медицината. Терапиите са съвременни и максимално безопасни за пациентите. Дерматолозите ни имат индивидуален подход към всеки пациент, съобразен със състоянието и нуждите му. Осигуряват емоционална подкрепа на засегнатия и близките му. За повече информация относно Програмата и услугите, които предлага, разгледайте интернет страницата www.psoralek.com.

borola