Липсата на силна болка би могла да доведе до забавяне на диагнозата артрит от псориазис при деца. За това предупреждава ревматологът д-р Алина Ботеану от университетската болница „Рамон и Кахал“ в Мадрид. Изказването е направено по време на шестото издание на Училище по псориатичен артрит, проведено в онлайн формат от 4 до 5 февруари 2022 г. Събитието е организирано от Испанското дружество по ревматология (SER) в сътрудничество с шведската фармацевтичната компания Janssen.

Артрит от псориазис при деца – особености и предупредителни симптоми

Експертите информират, че първият пик на псориатичния артрит е в ранна детска възраст (около 2-4 години). Тогава по-засегнати са момичетата (60-80%).

Вторият пик на това усложнение на псориазиса се наблюдава на възраст от 10 до 14 години, като този път момчетата са по-уязвими.

Заболяването се характеризира с усещане за скованост, което обикновено се появява сутрин. И още – с възпаление на големите стави на долните крайници (колянна, глезенна, тазобедрена). „Възможно е децата да имат кожни лезии от псориазис или фамилна анамнеза за псориазис от 1-ва степен. Други предупредителни симптоми за псориатичен артрит в детска възраст са възпаление и подуване на пръстите на ръцете и краката (дактилит). А също така болка в сухожилията или в сакроилиачната става (свързващото звено между таза и гръбначния стълб)“, казва д-р Ботеану.

В допълнение специалистката посочва, че процентът на дактилит и хроничен преден увеит е по-висок при момичетата с псориатичен артрит

Причината е в наличието на антинуклеарни антитела (AHA), които са насочени към собствените тъкани на тялото.

Д-р Ботеану съобщава, че в юношеска възраст протичането на заболяването е подобно на това при възрастните. Наблюдават се симптоми на псориазис, ентезопатия, сакроилеит.

Предвид разнообразието от симптоми на ревматоиден артрит при децата експертите подчертават нуждата от мултидисциплинарен екип от ревматолози, дерматолози и офталмолози. „Координацията между специалистите е от съществено значение за бързото поставяне на правилна диагноза, съгласуване на лечението и проследяване на всяка от клиничните прояви“, казват в заключение специалистите.

При съмнение за артрит от псориазис в детска възраст всеки родител у нас може да разчита на експертна помощ

Псоралек е единствената програма у нас за цялостна грижа за възрастни и деца с псориазис и свързаните с него усложнения. Екипът на Програмата включва висококвалифицирани и опитни специалисти дерматолози. Те проявяват индивидуално отношение и разбиране към всеки един пациент и предлагат лечение, съобразено с нуждите му. Повишават осведомеността за заболяването. Дават практически насоки за по-добър живот и оказват емоционална подкрепа на засегнатия и близките му. Провеждат онлайн консултация и училища за псориазис и последиците от него. Всеки заинтересован може да получи повече информация за услугите на тел.:(+359) 2 983 6211.

borola