Когато говорим за псориазис, първата асоциация са кожните изменения, с които се проявява, но хроничното състояние се свързва и с по-висок риск от съпътстващи заболявания. При псориазис повишената активност на имунната система води до производството на повече кожни клетки от нормалното. Това предизвиква появата на характерните плаки по кожата, покрити със сребристо-бели люспи. В следващите редове споделяме кои са болестите, които често се развиват успоредно с автоимунното заболяване.

Псориазис и съпътстващи заболявания – каква е връзката?

Към момента точната причина за развитието на псориазис не е напълно изяснена, но учените са на мнение, че произходът на заболяването е комбинация от гени и фактори на околната среда. При псориазис Т-клетките, отговорни за клетъчно-медиирания имунитет, освобождават възпалителни цитокини, което води до пролиферация на кожни клетки. Високите нива на цитокини предизвикват възпалителни процеси в цялото тяло и това може да се отрази върху функцията на редица органи, причинявайки съпътстващи здравословни проблеми. Според проучване от 2015 г. предразположеността на псориатиците към развитие на други болести намалява при ефективно лечение на кожното хронично заболяване.

Псориатичен артрит – едно от най-честите съпътстващи заболявания при псориазис

Според Националната фондация за псориазис на САЩ около 30% от пациентите с псориазис развиват и псориатичен артрит. Това заболяване е форма на артрит с възпалителен, хроничен и прогресиращ характер. Проявява се със скованост, подуване и болка в ставите. Псориатичният артрит обикновено се развива при хора на възраст между 30 и 50 години, около 7-10 години по-късно от появата на кожните симптоми при псориазис. В редки случаи артритното заболяване предшества псориазиса. Тук вижте кои са предразполагащите фактори за развитие на псориатичен артрит.

Псориазис и сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания обединяват редица състояния, които засягат сърцето и кръвоносните съдове. Според проучване, публикувано в журнала на Американския колеж по кардиология, при пациентите с псориазис риска от събития от сърдечно съдов характер, като исхемичен инсулт и инфаркт, е с 50% по-висок. Изследване от 2018 г. предполага, че опасността е породена от завишените нива на възпалителни цитокини в кръвта и системната инфламация в организма. Пациентите с псориазис също така са по-склонни да имат високо кръвно налягане. Предполага се, че псориатиците имат повишени нива на ангиотензин-конвертиращ ензим, които допринасят за развитието на хипертония.

Псориазис и диабет

Псориазис и диабет са различни заболявания с двупосочна връзка помежду си. Доказано е, че диабет тип 2 е два пъти по-разпространен сред псориатиците, в сравнение с общата популация. Изследователите все още проучват негативната зависимост между двете заболявания, но се предполага, че системното възпаление в организма увеличава инсулиновата резистентност. Пациентите с диабет тип 2 не могат да произвеждат или използват инсулин ефективно, което води до повишени нива на кръвната захар.

Още полезна информация за автоимунното заболяване псориазис и овладяването му ще откриете на…

Онлайн страницата на програма Псоралек. Платформата е създадена с ясната цел да предостави практически съвети за живот без страдание и емоционална подкрепа на псориатиците и техните близки. Всеки засегнат от автоимунното заболяване може да се довери на помощта на нашите висококвалифицирани медицински специалисти. След първичен преглед те ще назначат най-подходящата терапия за овладяване на заболяването и ще ви насочат към стратегии за влизане в дълготрайна ремисия. За повече информация или записване на час за преглед, не губете време, а се свържете с нас на тел: (+359) 2 983 6211.

borola