Оказва се, че характерните симптоми на псориатичен артрит може да варират по тежест в зависимост от пола. Представителките на нежния пол са по-силно засегнати от усложнението, което развиват близо 30% от пациентите с псориазис. Псориатичният артрит протича с възпаление на ставите и ентезите (местата, където сухожилията и връзките се прикрепват към костите). Допълнителни трудности пред овладяването на заболяването създава и фактът, че двата пола не реагират еднакво на подходите за лечение. В следващите редове споделяме повече за протичането на псориатичния артрит при дамите и господата.

Симптоми на псориатичен артрит при двата пола

Псориатичният артрит се проявява с почти еднаква честота при жените и мъжете, но активността на заболяването при двата пола е различна. Господата са по-предразположени към аксиални оплаквания (засягат гърба и шията). Дамите по-често страдат от т.нар. симетричен полиартрит, който засяга най-малко пет или повече стави. Резултатите от проучване от 2022 г., публикувано в „Journal of Rheumatology“, показват, че жените с псориатичен артрит са с по-лошо качество на живот, по-големи увреждания и повече затруднения на работа в сравнение с мъжете. Друго изследване по темата показва, че при дамите се наблюдава по-висока активност на заболяването, повишени чувствителност или подуване на ставите и повече случаи на депресия. Пациентите от женски пол също така са докладвали, че е по-малко вероятно да работят на пълен работен ден. Учените добавят, че при дамите се наблюдава и по-слабо повлияване от назначеното лечение.

Защо псориатичният артрит протича по-тежко при жените?

Факторите, които се предполага, че утежняват протичането на псориатичен артрит при дамите са:

  • Биологични разлики
  • Бременност
  • Затлъстяване

Счита се, че биологични различия в централната нервна система при двата пола са отговорни за вариациите в начина, по който жените изпитват болка и реагират на лечението при псориатичен артрит. Учените смятат, че и гените са от значение. Те се обосновават на факта, че жените по-често страдат от периферен артрит, а мъжете изпитват повече болки в гърба.

Хормоналните промени, които се случват в женския организъм при бременност също може да имат „вина“ за по-тежкото протичане на заболяването. Мащабни проучвания проводени след жени преди и след бременността установяват увеличаване или влошаване на активността на псориатичния артрит след раждането в сравнение с периода на износване на плода. Учените предполагат, че прекъсване в лечението по време на бременността може да бъде причина за негативната зависимост. Добрата новина е, че при 58% от бъдещите майки симптомите на псориатичен артрит са останали същите или са се подобрили докато дамите износват плода.

Освен това негативното влияние от наднорменото тегло върху псориатичния артрит се усеща по-силно сред нежната половина от населението. Изглежда, че излишните килограми възпрепятстват ефектите от лечението при жени, но не и при мъже със ставното заболяване, според проучване от 2022 г., публикувано в списание Rheumatology. Самото лечение, провеждано по време на експеримента, е било еднакво и за двата пола, но мъжете са реагирали по-добре на терапията.

Псориазис и псориатичен артрит – не губете надежда

Дерматолозите от програма Псоралек приканват пациентите с псориазис и псориатичен артрит да им се доверят за извършване на пълна оценка на състоянието, поставяне на диагноза и назначаване на съвременно лечение според индивидуалните нужди. Нашите лекари преглеждат на място в клиника „Борола“ в София и в диагностично-консултативните центрове в страната. Специалистите от екипа ни разбират нуждите на псориатиците и при необходимост оказват емоционална подкрепа на засегнатия и близките му. Час за преглед може да бъде записан на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola