Има лек за псориатичен артрит – иксекизумаб (познат с търговското име „Талтц“ [Taltz]). Това е заключението на изследователи от Станфордския университет в САЩ. Изследването е финансирано от производителя на лекарството „Ели Лили енд Ко“ (Eli Lilly & Co), което е одобрено за лечение на кожното заболяване псориазис. Резултатите са публикувани в авторитетното списание „Лансет“ (The Lancet).

Припомняме, че псориатичният артрит е форма на артрит с възпалителен, хроничен и прогресиращ характер, което засяга псориатиците.

Лек за псориатичен артрит – нова надежда за пациентите

Проучването е проведено сред повече от 300 възрастни пациенти с псориатичен артрит в 10 страни по света. Общото между участниците е, че състоянието им не се повлиява от обичайните биологични медикаменти. По думите на учените това не е нещо необичайно. „Едва половината от пациентите с псориатичен артрит, които приемат инхибитори на тумор некрозис фактор алфа (TNF-α), се подобряват“. Уточнението е на водещият автор на изследването д-р Марк Дженовезе, който е професор по имунология и ревматология в Станфордския университет.

Д-р Дженовезе и екипът му решават да проучват ефекта на иксекизумаб върху пациентите. За целите на проучването доброволците са разделени на случаен принцип в три групи. В продължение на 6 месеца:

  • първата група получава иксекизумаб под формата на инжекции на всеки две седмици
  • втората група получава плацебо на всеки две седмици
  • третата група редува иксекизумаб под формата на инжекции с плацебо

При анализа учените установяват, че…

Подобен е ефектът при едва 20% от приемалите плацебо.

Резултатите въодушевяват специалистите в областта на ревматологията. „Иксекизумаб предоставя друга възможност за лечение на псориатичния артрит“, казва ревматологът д-р Уасиим Мир от нюйоркската болница „Ленъкс Хил“.

Както всяко друго лекарство и иксекизумаб има своите странични ефекти. Така например приемът му може да увеличи риска от инфекциозни заболявания. Според проф. Дженовезе обаче разликата в това отношение е пренебрежимо малка спрямо хората, приемащи плацебо.

Засега слагаме точка на темата за обещаващия лек за псориатичен артрит

Още полезна информация за псориазис и произтичащите от него усложнения като артрита може да откриете в сайта на програма Псоралек www.psoralek.com. Това е уникална за България платформа, която осигурява всеобхватна грижа за хората с псориазис и техните близки. Всеки заинтересован може напълно безплатно да се възползва от:

  • онлайн консултация със специалист дерматолог
  • първичен преглед в София или в диагностично-консултативните центрове в страната

За някои от услугите се изисква предварително записване на час. Повече информация можете да получите на тел.: (+359) 2 983 6211. Не се колебайте и се свържете с нас!

borola