Познаването на ранните симптоми на псориатичен артрит е важно за своевременното овладяване на заболяването. Обикновено засегнатите пациенти страдат и от псориазис, който протича с появата на зачервени, люспести плаки, най-вече по коленете, лактите и скалпа. Симптомите на псориатичен артрит могат да се появяват и да отшумяват. Но заболяването е с прогресивен ход и с течение на времето крие риск от трайно увреждане на ставите. Подходящото лечение цели да намали симптомите и да забави прогресията на заболяването.

Псориатичен артрит – какви са рисковите фактори?

Счита се, че около 30% от пациентите с псориазис развиват и псориатичен артрит. Състоянието засяга с еднаква честота мъжете и жените. В редки случаи хората развиват псориатичен артрит, преди да имат изявени признаци на псориазисни обриви. Допълнителни предпоставки, които повишават риска от псориатичен артрит са наследствената предразположеност, възраст между 30 и 50 години, преживяване на травма или инфекция в ставите.

Ранни симптоми на псориатичен артрит

Псориатичният артрит обикновено идва с различни симптоми, които могат да варират от човек на човек. Пациентите с псориазис или наличие на друг от споменатите рискови фактори за псориатичен артрит трябва да следят за:

  • Болезненост, подуване или усещане за загряване в ставите
  • Умора
  • Възпаление в очите (може да причини зачервяване и замъглено виждане)
  • Промени в ноктите, включително поява на вдлъбнатини или отделяне от нокътното легло
  • Подуване на пръстите на ръцете или краката
  • Болка в ходилата, причинена от подуване на сухожилията и връзките на стъпалото и петата

Ако единствените ви симптоми са псориазисни обриви или други промени по кожата или ноктите, консултирайте се с дерматолог. Ако изпитвате болка в ставите, скованост или подуване, трябва да посетите ревматолог.

За пациентите с псориатичен артрит някои провокиращи фактори или „тригери“ могат да провокират обостряне на заболяването. Най-често в тази графа попадат стрес, тютюнопушене (активно и пасивно), студено време, прекомерна консумация на алкохол, инфекции или рани.

Псориазис и псориатичен артрит – тук ще откриете най-важното

Поставянето на диагноза „псориатичен артрит“ е нелека задача. Но колкото по-рано се открие заболяването и се предприемат необходимите мерки за овладяването му, толкова по-малък е рискът от прогресивно и трайно увреждане на ставите.

Полезна информация за псориазис и произтичащите от него усложнения като псориатичен артрит може да откриете в сайта на програма Псоралекwww.psoralek.com. Това е уникална за България платформа, която осигурява всеобхватна грижа за хората с псориазис и техните близки. Всеки заинтересован може напълно безплатно да се възползва от:

  • онлайн консултация със специалист дерматолог
  • първичен преглед в София или в диагностично-консултативните центрове в страната

За някои от услугите се изисква предварително записване на час. Повече информация можете да получите на имейл contact@psoralek.com. Не се колебайте и се свържете с нас!

borola