Натуралните средства при псориазис на скалпа могат да помогнат за облекчаване на симптомите и да се комбинират успешно с традиционно лечение. Скалпът е едно от най-често срещаните места на псориазис и засяга половината от всички страдащи от заболяването. Псориазисът на скалпа причинява истински дискомфорт заради неприятния сърбеж и големите сухи, бели петна които се получават от лющенето на плаките. Освен това се намира на място, където не може да бъде скрит и поради тази причина често предизвика и психологическо въздействие върху страдащия. Въпреки предизвикателствата, които предлага кожното заболяване има и някои натурални средства, които хората с псориазис на скалпа могат да включат в своята рутина.

Най-добрите средства при псориазис на скалпа, които могат да се използват в домашни условия

Винаги обсъждайте стратегията ви за лечение в домашни условия с лекуващия лекар, особено когато се отнася за по-агресивните форми на заболяването. В следващите редове ще предложим средства, които като цяло са безопасни и могат да помогнат за намаляване на леките до умерени симптоми на псориазис на скалпа. Ето и някои от тях:

Чесън – натурално средство при псориазис на скалпа

Чесънът има силни противовъзпалителни и антиоксиданти свойства, които подобряват кръвообращението и оксигенацията на кожата на скалпа. По този начин се облекчава състоянието на раздразнената дерма и сърбежа, като същевременно се намалява шанса за развиване на кожни инфекции. За постигане на тези ефекти е необходимо да смесите пюриран или пресован суров чесън с гел от алое вера в съотношение 1:1. След което поставете сместа върху засегнатата област за 15 до 20 минути. Изплакнете с хладка вода. Чесънът като средство при псориазис на скалпа е безопасно за ежедневна употреба.

Алое вера – средство с множество ползи и при псориазис на скалпа

Според едно направено изследване ползите от алое вера за облекчаване на леки до умерени симптоми при псориазис и в това число на скалпа се дължат на съединение наречено глюкоманан. То засяга растежа на клетките на кожата като ускорява тяхното регенериране, което от своя страната води до по-бързо заздравяване на плаките при псориазис, които кървят. Глюкомананът, който се съдържа в растението насърчава синтеза на колаген, който помага да се запази еластичността и здравината на кожата. Употребата на гел от алое вера може да намали възпалението, което се получава в следствие псориазис и псориатичен артрит. Когато кожното заболяване засяга скалпа може да се направи маска от него със зехтин. Нанася се внимателно на влажна кожа върху засегнатите участъци и се оставя да действа за 30 мин. Може да се прави 2 пъти седмично.

Слънчева светлина – естествено средство при псориазис на скалпа

Лезиите от псориазис често намаляват, когато са изложени на ултравиолетова светлина. Затова и може да се възползвате от слънчевата светлина – най-добре сутрин. Нанесете предварително слънцезащитен крем с SPF минимум 30 и изложете на слънце само зоните засегнати от кожното състояние за около 15 минути. Вашият лекуващ лекар може да ви предпише лечение с фототерапия, тъй като в много случаи тя дава добри резултати.

Уникална платформа с достъпна информация за начини и средства при лечение на псориазис на скалпа

Псориазисът е кожно заболяване, което носи със себе си освен неприятните симптоми и много проблеми на емоционално ниво. Колкото по-рано се предприемат мерки за овладяването му, толкова по-малък рискът е от последващи усложнения. Затова и полезна информация, и отговорно отношение към пациентите може да намерите на сайта на програма Псоралек. Това е една уникална по рода си платформа, която осигурява цялостна грижа и пълноценен живот за хората с псориазис от всякакъв вид, и техните близки. Може напълно да разчитате на специалистите от програмата, които са тясно специализирани в областта и да направите своята онлайн консултация сега, напълно безплатно. За въпроси, екипът остава винаги на разположение по е-майл или на телефон (+359) 2 983 6211.

borola