Животът с хронично възпалително имуномедиирано заболяване като псориазис е предпоставка за липса на самочувствие, депресия и тревожност. На това обръща внимание психолога д-р Мириам Файос Тудела от Сдружението за болест на Крон и улцерозен колит на област Валенсия (ACCU – Valencia), Испания.

Псориазис, депресия и чувство на социална изолация

Умората, болката и изтощението (емоционално и психическо) често вървят ръка за ръка с имунномедиираните възпалителни заболявания като псориазис и свързания с него псориатичен артрит. „Хроничните възпалителни автоимунни заболявания често оказват негативно влияние върху някои аспекти от начина на живот. Това на свой ред поражда чувство на неудовлетвореност, безпокойство, тъга. Влошава настроението и прави човек кисел и раздразнителен“, посочва д-р Тудела. По изнесени от нея данни 39% от хората с псориазис съобщават, че заболяването има негативен ефект върху ежедневието, свободното им време, качеството на съня.

Много пациенти споделят, че заболяването повлиява не само душевното им състояние, а и социалните, професионални и партньорски взаимоотношения. Те често се чувстват стигматизирани и социално изключени от обичайната си среда, особено ако симптомите са видими.

„Псориатиците обикновено избягват да носят дрехи, които излагат на показ характерните за псориазиса плаки. Правят го от страх или срам от това, което ще си помислят другите“, казва експертката.

За нуждата от подкрепа

Д-р Тудела отбелязва, че въпреки постигнатия напредък в борбата със заболявания като псориазис и ревматоиден артрит пациентите се нуждаят от подкрепа. Това според нея е начинът да им се помогне, за да се справят с предизвикателствата на болестта. А така също и със съмненията и страховете, възникващи по време на лечението.

„Споделянето на чувствата и притесненията във връзка със заболяването с хора в същата ситуация е полезно за физическото и емоционално здраве. Това кара засегнатите да се чувстват разбрани и оценени. Когато хората се част от общност, се случват наистина удивителни неща“, казва в заключение д-р Тудела.

Комплексна помощ за хората с псориазис в България – ключът към живот без депресия

Всеки човек с псориазис у нас може да получи подкрепата, от която се нуждае, за да живее достойно и щастливо. За целта само трябва да се присъедини към програма Псоралек. Тя обединява усилията на медицински специалисти, експерти от фармацевтичната индустрия, здравни работници от клиники и консултативни центрове. И накрая, но не и по значение, на псориатици от цялата страна. Целта на всички тези хора е само една – осъществяване на пълен контрол над псориазиса.

Програмата предлага цялостна висококачествена грижа на засегнатите – лечение, съвети и препоръки за по-добър живот. Предоставя възможност за онлайн консултация, прегледи при специалисти дерматолози и посещаване на училища за псориазис. Допълнителна информация за предлаганите услуги може да бъде получена чрез електронна поща contact@psoralek.com или телефон (+359) 2 983 6211.

borola