Научни изследвания посочват потенциална връзка между заболяванията на щитовидна жлеза и псориазис. Научете повече в публикацията.

Щитовидна жлеза и псориазис – съществува ли връзка между тях?

Хората с псориазис попадат в по-висок риск от развитие на заболявания на щитовидната жлеза, смятат учени. Проучване, публикувано на страниците на списанието на Американската академия по дерматология, посочва, че засегнатите от псориазис са по-податливи към развитие на още едно автоимунно заболяване. Към често съпътстващите псориазиса спадат ревматоиден и псориатичен артрит, цьолиакия, алопеция, лупус, Синдром на Сьогрен и заболявания на щитовидната жлеза.

Изследването установява още, че хората с псориазис са в:

  • 38% по-висок риск от развитие на хипотиреоидизъм
  • 48% по-висок риск от тиреоидит на Хашимото
  • 22% по-висок риск от развитие на хипертиреоидизъм
  • 26% по-висок риск от Болест на Грейвс

Връзката може да се крие в клетки на имунната система

„През годините съм наблюдавал пациенти с псориазис и заболявания на щитовидната жлеза, главно Хашимото и хипотиреоидизъм”. Това споделя д-р Спирос Мезитис, ендокринолог. „Може да съществува връзка, обосноваваща се на клетките Т-хелпер 1. Те са част от имунната система и играят роля във възпалителния процес при тези заболявания.”, продължава Мезитис.

Д-р Матю Луис, дерматолог от Stanfort Health Care, обяснява, че хората с псориазис и заболявания на щитовидната жлеза споделят някои от същия вид Т-клетки и Т-клетъчен отговор.

Луис посочва още, че не е изключено връзката между автоимунните заболявания да се дължи и на чиста случайност. 5% от населението има хипотиреоидизъм, а от 2 до 3% – псориазис. Според Луис, по статистически коефициенти определен процент хора ще имат и двете заболявания.
Той набляга и на факта, че псориазисът е свързан и с други здравни рискове, като затлъстяване и диабет. Те също могат да засегнат щитовидната жлеза.

Според друга група учени, потенциално обяснение на връзката между заболяванията би било споделяне на предразполагащи гени.

Поддържане на здравето на щитовидната жлеза и общото здравословно състояние при псориазис

Доказателствата за връзката между заболявания на щитовидната жлеза и псориазиса не са напълно издържани. Въпреки това, специалистите съветват хората с кожното заболяване да насрочат профилактичен преглед на щитовидната жлеза.

В допълнение, специалистите препоръчват здравословни промени в начина на живот, които да намалят възпалението и ограничат здравните рискове. Препоръките включват спазване на балансирана диета, редовна физическа дейност, набавяне на достатъчно сън и контрол над стреса.

Независимо дали хората имат само псориазис или и двете автоимунни заболявания, те трябва да потърсят медицинска подкрепа. Могат да я открият в лицето на специалистите от програма Псоралек. Тя е създадена, за да осигури пълна грижа за хората с псориазис, свързана с консултация, насрочване на подходящо лечение и стратегии за по-добър живот с кожното заболяване. Научете всичко, което ви интересува на страницата www.psoralek.com. При допълнителни въпроси пишете на имейл contact@psoralek.com или звъннете на тел. (+359) 2 983 6211.

borola