Известно е, че много храни причиняват възпаление в тялото, затова и е толкова важна правилната диета при псориазис. Някои изследвания показват например, че консумацията на преработени храни, засилват защитните механизми и провокират имунен отговор на тялото. Други, богати на вредни мазнини увеличават инфламаторните процеси в мастната тъкан, което е предпоставка за развитие на псориазис. Ето затова в следващите редове може да намерите кратък списък на вредните и полезни храни при наличие на кожното заболяване.

Диета при псориазис – изключете тези храни от менюто си

Много от висококалоричните храни, чиято редовна консумация води до наддаване на излишно тегло увеличавайки риска от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания, влошават и симптомите на псориазис.

Млечни продукти

Повечето млечни продукти са с високо съдържание на мазнини, което може да доведе до възпаление в организма. Продуктите, със съдържание на прясно мляко включват в състава си казеин, протеин, който някои хора трудно усвояват, особено с напредване на възрастта. Това се обяснява с лисата в тялото им на достатъчно храносмилателен ензим лактаза, което от своя страна води и до лактозна непоносимост. Тя често е причина за хроничното стомашно-чревно дразнене и непрестанно възпаление. А така се влошава и псориазиса. Според някои проучвания, при засегнатите от кожното заболяване, симптомите се подобряват, когато премахнат млечните продукти от диетата си.

Храни с високо съдържание на добавена захар

В качествената диета при псориазис не трябва да се съдържат такъв тип храни. Например добавените захари в газираните напитки, плодови сокове, бонбони, печива и други сладкиши са различни от естествените такива. Тялото ни произвежда инсулин, за да преработва тази захар. Прекомерното количество от нея обаче принуждава то да съхранява получената допълнителна енергия в мастните клетки, което възпалява мастната тъкан. Това е предпоставка за появата на псориазис или за влошаване на симптомите при наличието му. Освен казаното до тук, храните с много добавени захари и изкуствени подсладители като аспартам например, също повишават нивата на възпалителни протеини, наречени цитокини, които предизвикат възпаление в организма.

Полезна диета при псориазис – опитайте тези храни

Точно както някои храни предизвикват възпаление, други могат да помогнат в борбата с него. Като цяло балансираното хранене е един от най-добрите подходи за намаляване пристъпите на страдащите и да направи симптомите по-леки. Например средиземноморската диета при псориазис, помага както за самото кожно заболяване, така и за по-тежките последици от него, като псориатичен артрит например. Едни от най-полезните храни, които трябва да присъстват в менюто ви са:

  • Риба, заради съдържанието на омега-3 мастни киселини, които доказано намаляват инфламаторните процеси в тялото
  • Постни или растителни протеини като тофу или темпе
  • Пресни и сурови плодове и зеленчуци – около 80% от хранителния прием
  • Бобови култури – боб и леща
  • Ядки и семена – най-добре пълнозърнести
  • Полезни масла – зехтин, ленено масло
  • Нискомаслени млечни продукти в малки количества и др.

Още полезна информация за най-добрата диета при псориазис и специализирани съвети относно състоянието

Програма Псоралек е единствената по рода си платформа за цялостна грижа за хората, засегнати от кожното заболяване и техните близки. Тя е плод на съвместните усилия на:

  • висококвалифицирани медицински специалисти
  • фармацевтичната индустрия
  • мрежа от клиники и консултативни центрове
  • пациенти от цялата страна

Освен това за максимално удобство, страдащите от псориазис може да направят безплатна онлайн консултация с дерматолог, посветил се на каузата. За въпроси, нашият екип остава винаги на разположение по е-майл или на телефон (+359) 2 983 6211.

borola