За да се предотврати липса на витамини при псориазис се препоръчва придържането към балансирана диета, богата на хранителни вещества. Причината е, че приемът на витамини помага за намаляване на възпалението, укрепване на имунната система и облекчаване на симптомите. Въпреки че те не могат да заместят назначеното от специалист лечение при псориазис, в следващите редове споделяме повече за най-полезните витамини за пациентите, засегнати от кожното заболяване.

Витамин D – от полза при псориазис

Витамин D помага на тялото да абсорбира калций и поддържа здравето на костите. Той също така участва в регулирането на имунната система. Ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от псориазис и по-тежки симптоми при засегнатите от кожното заболяване. Проучванията показват, че добавките с витамин D могат да помогнат за подобряване на оплакванията при псориазис. Те се използват предимно за допълващо лечение на псориазис на ноктите и скалпа и за забавяне растежа на кожните клетки, за да се предотврати сърбежа и лющенето на кожата. При лечение на псориазис добавките често се комбинират с излагане на ултравиолетова B (UVB) светлина, за която се счита, че може да повиши нивата на витамин D в тялото.

Не допускайте липса на витамини А и Е при псориазис

Витамин А е мастноразтворим витамин, който има важна роля за здравето на кожата и поддържането на имунната система. Витамин А съществува в две форми: ретиноиди и каротеноиди. Ретиноидите се намират в храните от животински произход, като месо риба и млечни продукти. Каротеноидите се съдържат в растителните храни, като плодове и зеленчуци. Изследванията показват, че дефицитът на витамин А е често срещан при хора с псориазис. Липсата на хранителното вещество може да допринесе за развитие на дерматологичното заболяване и да увеличи риска от гъбични инфекции по кожата. Ретиноидите, получени от витамин А, често се предписват за допълващо лечение на тежък псориазис. Причината е, че помагат за забавяне растежа на кожните клетки и намаляване на зачервяването и отока.

Витамин Е се нарежда сред най-мощните антиоксиданти в тялото. Помага за защита на клетките от увреждане и намалява възпалението. Дефицитът на витамин Е се среща често при хора с псориазис. Изследванията показват, че набавянето на витамин Е може значително да подобри симптомите, като спомага за намаляване на сърбежа, зачервяването и възпалението при кожното заболяване.

За да изберете най-подходящите витамини при псориазис, съветваме да се обърнете към квалифициран специалист

Пациентите с псориазис могат спокойно да се доверят на екипа на програма Псоралек – единствената платформа у нас за цялостна грижа и сигурна подкрепа на засегнатите от кожното заболяване и техните близки. Програмата е плод на съвместните усилия на висококвалифицирани медицински специалисти, фармацевтичната индустрия, мрежа от клиники и консултативни центрове и пациенти от цялата страна.

За максимално удобство на пациентите платформата предлага провеждането на онлайн консултация със специалист тук. Всеки, който има желание за преглед при дерматолог, може да го направи след предварително записване съгласно графика тук.

Допълнителна информация за предлаганите услуги може да бъде получена чрез позвъняване на тел.: 02 983 6211.

borola