Макар и сърбеж при псориазис да не е най-отличителния симптом на хроничното заболяване, то определено е сред най-мъчителните оплаквания на пациентите. Дерматолозите определят екземата като „най-сърбящото“ кожно състояние. Но според японско проучване близо 70% от псориатиците също страдат от мъчителната необходимост за разчесване на засегнатата кожа. В следващите редове споделяме най-важното за неприятния сърбеж при псориазис.

Причини за сърбеж при псориазис

Към момента точната причина за сърбеж при псориазис не е напълно изяснена. Предполага се, че оплакването може да е провокирано от взаимодействие между различни възпалителни молекули на псориатичните плаки и нервните окончания на кожата, които подават индикации за сърбеж към мозъка. Това, което влошава положението за псориатиците, е, че имунната система освобождава повече възпалителни вещества, които усилват сърбежа. Дерматолозите споделят, че стресът също допълнително влошава оплакването.

Също така сърбежът се среща по-често при два вида псориазис – този, който засяга скалпа и т.нар. плакатен псориазис, който обикновено е локализиран по лицето, лактите и коленете. Друг тип псориазис, който може да бъде сърбящ, е палмоплантарният, който засяга дланите и стъпалата. Според дерматолозите гениталният псориазис също може да бъде съпроводен от сърбеж, особено при носене на бельо от изкуствена материя, което спарва.

Разчесване на псориатичните плаки – да или не?

Отговорът на експертите е категорично не. „При псориазис наблюдаваме т.нар. феномен на Кьобнер. Това означава, че когато предизвикаме някаква форма на травма на кожата, като надраскване, това всъщност може да влоши псориазиса“, обяснява д-р Елма Барон, професор по дерматология в Медицинския факултет в университета „Case Western Reserve“ в Кливланд, Охайо. При разчесване съществува сериозен риск от нараняване на горния слой на кожата, което може да влоши псориатичните плаки или да предизвика появата на нови. Разчесването на плаките повлиява техния химичен състав, особено групата протеини (интерлевкини), които регулират имунния отговор. Това е възможна причина някои лечения – главно биологични, които засилват имунния отговор, да не работят добре. Ето защо дерматолозите апелират да сведете до минимум разчесванията на засегнатата от псориазис кожа. Но за да се справите с тази трудна задача, на първо място трябва да избягвате факторите, провокиращи сърбеж.

Най-често черният списък включва:

  • Гореща вода
  • Сух въздух
  • Изпотяване
  • Тесни дрехи
  • Изкуствени материи
  • Стрес

Облекчаване на сърбеж при псориазис

Най-ефективният начин да се справите с неприятния сърбеж при псориазис е стриктното придържане към назначената терапия за овладяване на заболяването. Ако при спазване на лечението оплакванията не отшумяват, е препоръчително да направите повторна консултация с дерматолог. Основните препоръки на специалистите за облекчаване на сърбежа у дома са редовното овлажняване на кожата и избягването на всички дразнители, които биха могли да нарушат функцията на кожната бариера. Също така може да опитате слънчевата терапия за овладяване на оплакването. Излагането на слънце по 15 минути на ден обикновено е достатъчно, за да настъпи подобрение. Препоръките за справяне със сърбежа включват редуциране на стреса в ежедневието. Практиките за овладяване на тревожността като разходки сред природата, дълбоко дишане и релаксиращи упражнения дават добър ефект. Не на последно място, при съпътстващи заболявания е важно да споделите за тях на лекуващия специалист, който да съобрази терапията с цялостното ви здравословно състояние.

Комплексна грижа за пациентите с псориазис

Точно това предлага програма Псоралек. Нашите висококвалифицирани дерматолози са насреща, за да ви помогнат да се чувствате по-добре в кожата си. Платформата предлага цялостен подход за овладяване на физическите и психологическите последици от заболяването. За целта експертите ни прилагат мултидисциплинарен подход, основан на последните новости в областта на псориазиса. Терапиите са съвременно и максимално безопасни за псориатиците. Дерматолозите ни взимат предвид индивидуалните потребностите на пациента и общото му състояние. Осигуряват емоционална подкрепа на засегнатия и близките му. За повече информация относно програмата и услугите, които предлага, разгледайте интернет страницата www.psoralek.com.

borola