През есента за много от пациентите настъпва обостряне на псориазис и това съвсем не е случайно. Климатичните особености, като по-ниските температури и сухия въздух, характерни за сезона, определено не са от полза за псориатичната кожа, която по презумпция е склонна към дехидратиране. В следващите редове споделяме повече за грижата при псориазис през есенно-зимния сезон и как да избегнете обостряне на симптомите.

Защо през есенно-зимния сезон се наблюдава обостряне на псориазис?

Сухият хладен въздух в комбинация с липсата на слънчеви лъчи (най-добрият източник на витамин D) са причините за влошаване на симптомите на псориазис през есента и зимата. Експертите смятат, че ултравиолетовата светлина противодейства на бързия растеж на кожните клетки, който е характерен за псориазиса. Ето защо е силно вероятно през есенно-зимния сезон, когато денят е по-кратък, а слънцето оскъдно, симптомите при псориазис да се влошат значително. Липсата на влага във въздуха също може да изиграе лоша шега на псориатичната кожа, предразположена към прекомерно изсушаване, ако не се полагат необходимите грижи в посока хидратация.

Псориазис и настинки – има ли риск от обостряне през студения сезон?

Ако страдате от псориазис, инфекция от бактерии и вируси може да предизвика обостряне на симптомите. Стрептококовата инфекция, по-специално, е известен отключващ фактор за гутатен псориазис – форма на заболяването, което причинява появата на червени лезии с форма на капчици по гърдите, гърба, ръцете и краката. Въпреки че отключващите фактори при псориазис не са напълно изяснени, изглежда, че имунната система играе ключова роля. Микроби, болести, вируси или бактерии – всичко, което провокира имунна реакция, може да доведе до влошаване на симптомите. Дори нещо толкова просто като обикновена настинка или респираторен вирус може да предизвика обостряне на псориазис.

Как да се обличаме през студения сезон при псориазис?

Повечето от нас асоциират есента и зимата с топли вълнени пуловери и аксесоари. Но за псориатиците тази материя не е най-удачния избор, защото може да провокира сърбеж и допълнително да раздразни деликатната кожа. По-добре е да заложите на няколко пласта облекло, но изработено от естествени растителни влакна, като памук. Така ще се чувствате едновременно топло и комфортно през студения сезон. Ако страдате от псориазис на скалпа същото важи за зимните шапки. Освен какви дрехи носим, при псориазис е от ключово значение и как ги поддържаме. Експертите напомнят, че трябва да внимавате с ароматизираните перилни препарати, които могат допълнително да обострят симптомите при псориазис.

Препоръки срещу обостряне на псориазис през есента и зимата

За да предпазите деликатната кожа през студения сезон, ви съветваме да последвате тези препоръки:

  • Използвайте овлажнител за въздух у дома и в офиса
  • Придържайте се стриктно към назначената терапия
  • Възползвайте се от домашните лечебни алтернативи, като взимане на вана с добавен зехтин или растителни масла
  • Обмислете фототерапия
  • Избягвайте стреса

Ако забележите обостряне на симптомите при псориазис през есента, се обърнете към специалистите от програма Псоралек. Платформата обединява знанията и опита на висококвалифицирани специалисти, фармацевтичната индустрия и мрежа от клиники и консултативни центрове в помощ на хората, засегнати от кожното заболяване. Екипът от медицински специалисти на Псоралек предлага на пациентите с псориазис или съмнение за такъв индивидуален подход при овладяване на кожното заболяване. За повече информация относно програмата и услугите, които предлага, разгледайте интернет страницата www.psoralek.com.

borola