Някои грешки при псориазис, независимо дали става въпрос пряко за кожната грижа или за други аспекти на заболяването, могат сериозно да ни отдалечат от ремисията, към която всеки псориатик се стреми. В следващите редове споделяме 3 от тях, които е добре да избягвате.

Оставяте кожата дехидратирана

Именно хидратацията е една от най-важните стъпки в грижата за кожата с псориазис. И тук не става въпрос само за нанасяне на овлажняващи продукти. Заболяването се проявява с появата на розови или зачервени плаки, покрити със сребристи люспи, които са особено чувствителни към дехидратация. А факторите от околната среда, които изсушават кожата, не са един и два. Така например дългият релаксиращ душ или вана не са особено подходящи за псориатиците. Причината е, че горещата вода буквално изсмуква естественото овлажняване на кожата и обостря състоянието й при псориазис. След баня е задължително да подсушите внимателно засегнатия участък и да нанесете подходящо средство за хидратация и успокояване на дермата.

Друга грешка е да не се съобразявате с климатичните условия, които може да „изсушат“ кожата. През есенно-зимния сезон, когато навън въздуха е хладен и сух трябва да бъдете внимателни към нуждите на кожата с псориазис. Тук вижте как да се погрижите за заболяването през по-студения период от годината.

Не променяте лечението, когато е необходимо – една от честите грешки при псориазис

Разбира се, в никакъв случай не ви съветваме да променяте на своя глава назначената от специалист терапия за овладяване на псориазис. Но понякога кожата ви сама подсказва, че нещо не е наред и е необходима консултация с лекар. Помислете в тази насока, ако прилагате медикаменти за псориазис, но симптомите не се подобряват. Добре е да обсъдите лечението със специалист и при планове за забременяване, или при поява на болка в ставите. Последното оплакване не е за подценяване, защото около 30% от пациентите с псориазис развиват и псориатичен артрит, който изисква индивидуален подход за лечение.

Пренебрегвате психическото здраве

Псориазисът засяга кожата, но за съжаление не спира до там. Истината е, че за мнозина пристъпите на обостряне се отразяват негативно не само на дермата, но и на психиката. Тревожността и депресията, в които е възможно да изпаднат пациентите с псориазис, в никакъв случай не бива да се неглижират. Псориазисът е заболяване, което изисква комплексен подход на лечение и не бива да се притеснявате да потърсите емоционална подкрепа в трудните моменти. В противен случай рискувате да попаднете в омагьосан кръг, където кожното заболяване поражда тревожност и ви поставя в стресови ситуации. Неконтролираният стрес провокира по-сериозно обостряне на псориатичните плаки.

За да не допускате грешки при псориазис, се доверете на висококвалифицирани специалисти в областта

Доказани в практиката съвети за овладяване на псориазис и емоционална подкрепа може да получите от здравните експерти на програма Псоралек. Разчитайте на нашия екип за:

  • повишаване осведомеността за кожното заболяване
  • практически съвети за живот без болка и страдание
  • назначаване на максимално щадящо и съобразено с индивидуалните нужни на пациента лечение

Ясната цел на платформата е да предостави цялостна висококачествена грижа за пациентите с псориазис. Всеки заинтересован може да научи повече за предлаганите услуги на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola