Решихме да съберем всичко за псориазиса при жени на едно място, тъй като хронично-рецидивиращото кожно заболяване протича с известни разлики при двата пола. В следващите редове споделяме няколко характерни особености, които вероятно ще заинтригуват нежната половина от читателите ни.

Всичко за псориазиса и бременността

Женските полови хормони естроген и прогестерон са свързани с периодите на ремисия и обостряне при псориазис. През бременността драстичните хормонални промени в женския организъм водят до значително подобрение на симптомите на псориазис при повечето от дамите. Износването на плода изисква значително по-високи нива на естроген и прогестерон в женското тяло. А за тези хормони се счита, че проявяват известни противовъзпалителни свойства. От друга страна след раждането настъпва рязък спад в стойностите на тези хормони и симптомите на псориазис се връщат с пълна сила за дамите.

Важно е жените да обърнат специално внимание на лечението за псориазис, когато са бременни или правят опити да заченат. Този специфичен етап от живота на дамите може да наложи промяна в назначената терапия за овладяване на кожното заболяване. Причината е, че някои медикаменти биха могли да уредят плода. Препоръчително е да се консултирате със специалист, който да ви насочи към най-подходящия подход за овладяване на псориазис при бременност.

Псориатичен артрит при жени – протича по-тежко, отколкото при мъжете

Около 30% от хората с псориазис развиват и псориатичен артрит. Възпалителното заболяване с автоимунен характер засяга ставите. Въпреки че е равномерно разпределен между мъжката и женската половина от пациентите с псориазис, псориатичният артрит има по-тежки прояви при дамите.

Оплакванията включват:

  • Силна болка
  • По-високи нива на умора
  • По-лошо качество на живот

Според проучване от 2020 г. дамите по-често страдат от полиартрит. Терминът се използва, когато артритното заболяване засяга повече от пет стави. Научните данни доказват още, че жените като цяло имат по-нисък процент на ремисия и по-високи нива на активност на заболяването.

Психологически аспекти при жени с псориазис

Според Националната фондация за псориазис на САЩ жените са по-склонни от мъжете да изпитат някаква форма на дискриминация, поради видимите кожни прояви на псориазис. Това причинява психологически стрес, който допълнително може да обостри заболяването. Според изследвания дамите с псориазис са по-предразположени от мъжете да страдат от депресия и по-често имат влошено качество на живот. Тъй като жените често опитват да замаскират с грим видимите псориатични плаки, най-вече по лицето, е препоръчително да се подходи внимателно към избора на козметични продукти. Добре е те да са съобразени с индивидуалното протичане на заболяването и да не съдържат агресивни съставки.

Всичко за псориазиса на едно място

Актуална здравна информация за псориазис и псориатичен артрит ще откриете на онлайн страницата на програма Псоралек. Платформата е създадена с ясната цел да предостави практически съвети за живот без страдание и емоционална подкрепа на псориатиците и техните близки. Пациентите с псориазис или псориатичен артрит могат да се доверят на нашите висококвалифицирани медицински специалисти за овладяване на заболяването. След първичен преглед те ще назначат най-подходящата терапия в зависимост от индивидуалните нужди на пациента и ще ви запознаят със стратегиите за постигане на дълготрайна ремисия. За повече информация или записване на час за преглед, не губете време, а се свържете с нас на тел: (+359) 2 983 6211.

borola