Тъй като темата за генитален псориазис и неговото лечение е табу за мнозина, в следващите редове отговаряме на най-честите въпроси за деликатното състояние. Оказва се, че близо две трети от пациентите с псориазис са се сблъсквали с появата на псориатични плаки в интимната зона. Ето какво е полезно да знаем по темата.

Какво е генитален псориазис и как се разпознава?

Името на този вид псориазис подсказва, че той засяга интимната зона. Ще го разпознаете по появата на сухи и зачервени кожни лезии в областта на пубиса, ануса, по гениталиите и гънките на бедрата. Гениталният псориазис може да засегне всеки независимо от възрастта, включително бебета и деца.

Псориазисът е заболяване с многофакторен произход. Счита се, че причина за появата му е комбинация от генетична предразположеност и влиянието на фактори от околната среда. Проявява се със свръхреакция на имунната система към т.нар. дразнители или тригери (строго индивидуални), което предизвиква прекомерен растеж и натрупване на кожни клетки.

Може да обобщим проявите на псориазис по следния начин:

  • Циклични обриви, които се характеризират с редуващи се периоди на обостряне и ремисия
  • Суха, напукана кожа, понякога кърви
  • Сърбеж, парене и кожно раздразнение
  • Малки лющещи се плаки

Деликатното разположение на гениталния псориазис изисква да уточним, че заболяването не се предава по полов път и не е заразно.

Генитален псориазис – има ли лечение?

Псориазисът е упорито заболяване, за което към момента няма окончателно излекуване. Овладяването на гениталния псориазис е специфично, защото тази зона по-често е изложена на триене, изпотяване и други дразнители. Все пак напредването на медицината позволява прилагането на терапии, които удължават периода на ремисия и отсъствието на симптоми. За да се възползвате от подходите за овладяване на псориазис, трябва да се консултирате с лекар, който да назначи най-подходящата лечебна стратегия за вас. Много е важно хората с генитален псориазис да не неглижират проблема и да не прибягват към самолечение. Прилагането на продукти, изписани за лечение на псориазис в други части от тялото не винаги е удачно и крие рискове. Причината е, че кожата в интимната зона е много деликатна и чувствителна. Възможно е дермата да абсорбира опасно голямо количество от лечебния препарат, което да доведе до допълнителното й изтъняване или атрофия.

Пълна професионална грижа за пациенти с псориазис

Важно е да отбележим, че не може да контролираме кои участъци от тялото ще засегне заболяването, а само да работим за овладяване на неприятните симптоми и постигане на ремисия.

Ако имате генитален псориазис или съмнения за такъв, може да разчитате на висококвалифицираните специалисти от програма Псоралек. След преглед те ще назначат за вас най-подходящото лечение, съобразено с индивидуалното ви състояние. Ще ви дадат препоръки как да се придържате към предписаната терапия и ще ви насочат към промени в ежедневието за живот без псориазис. Целта е да се постигне дълготрайно облекчаване на симптомите и влизане в ремисия.

Не губете ценно време и ни потърсете още сега. Свържете се с екипа ни на тел. (+359) 2 983 6211, по имейл на contact@psoralek.com или заповядайте в клиника „Борола”, в центъра на София.

borola