Все по-масовото навлизане на биоподобни лекарства на фармацевтичния пазар води до качествен скок в лечението на псориазис. Това отбелязват експерти от Испанската академия по дерматология и венерология (AEDV). Изказването им е по повод Световния ден на псориазиса, отбелязван всяка година на 29 октомври.

Повече информация за биоподобни лекарства и ролята им при псориазис

Биоподобните лекарства са иновативни лекарствени продукти, синтезирани от живи организми посредством биотехнологии. Те са сходни с вече одобрен референтен биофармацевтичен продукт (именно затова са наречени „биоподобни“), но си имат свои особености. На много по-достъпна цена са от оригиналния биофармацевтичен медикамент и нуждата от тях нараства все повече в Европа. Причината за последното е застаряването на населението. Осигуряват по-високо качество на живот на стотици милиони хора по света и могат да са важен фактор в осигуряването на стабилност на здравните системи. „Въпреки безспорните си преимущества обаче засега тези иновативни продукти могат да се предписват само когато конвенционалните лекарства нямат ефект“. Това коментира д-р Хосе Мануел Караскоса. Той е:

  • ръководител на отделението по Дерматология в университетска болница „Germans Trias i Pujol“ в Барселона
  • координатор на работната група по псориазис към Испанската академия по дерматология и венерология

Тенденцията обаче може да се обърне, обнадежден е дерматологът

„По-добрата ефективност (съотношение цена-качество) на биоподобните лекарства е от съществено значение за използването им като средство на първи избор в близко бъдеще. Това би било и най-разумно от клинична гледна точка“, смята д-р Караскоса. Той обръща внимание, че дни като този за борба с псориазиса са чудесна възможност за изпращане на окуражаващо послание към псориатиците. „Благодарение на тези още по-усъвършенствани лечения пациентите биха могли да постигнат пълна или почти пълна ремисия на кожното заболяване. И също така – продължително да държат псориазиса под контрол, без да се страхуват от тежки странични ефекти. Разбира се, биоподобните медикаменти не бива да изместват най-новите медикаменти за лечение на псориазис при пациенти, които се нуждаят от тях“. Това казва в заключение д-р Караскоса.

Още полезна информация за псориазис, лекарства и лечение можете да откриете на интернет адрес…

Това е сайтът на програма Псоралек – единствената по рода си платформа в България, която предлага цялостна грижа за хората с псориазис у нас. Платформата обединява усилията на:

  • висококвалифицирани и опитни медицински специалисти
  • представители на фармацевтичната индустрия
  • здравни работници от клиники и консултативни центрове
  • пациенти с псориазис от цялата страна

Целта на всички тях е да постигнат по-добър контрол над кожното заболяване.

В рамките на Програмата се провеждат онлайн консултации, училища за псориазис и прегледи. За някои услуги е необходимо предварително записване.

За информация и консултация относно предлаганите услуги можете да се свържете с нас на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola