Диабет и псориазис на пръв поглед може и да не изглеждат свързани, но изследователи вече са намерили допирни точки между тях.

Проучване сочи, че хората с тежка форма на псориазис са в по-висок риск от диабет тип 2. Рискът е правопропорционален на тежестта на кожното заболяване.

Резултатите са публикувани в онлайн изданието на списанието на Американската академия по дерматология (JAAD).

Повече за връзката между диабет и псориазис според проучването

Изследователите анализират данни на близо 85 000 възрастни от Обединеното кралство. 8 100 от изследваните лица са с псориазис.

Резултатите от анализа са интересни.

Оказва се, че рискът от диабет при псориатиците с 2 или повече процента засегната площ от тялото е с 21% по-висок.

Рискът от диабет при псориатици с над 10 процента засегната площ от тялото е с 64% по-голям.

За всяко 10-процентно увеличение на засегнатата от псориазис кожа рискът от диабет допълнително се увеличава с 20%. Така например, хора с псориазис върху 20% от тялото са с почти 84% по-висок риск от диабет. Хора с псориазис върху 30% от тялото са със 104% по-висок риск от диабет.

Като съотнасят данните към броя на хора с псориазис в света, изследователите установяват нещо тревожно. Псориазисът е свързан с 125 650 нови случая на диабет тип 2 всяка година по света.

Коментарът на специалиста

„Има данни, че възпалението при псориазис допринася за инсулиновата резистентност. Знае се още, че псориазисът и диабетът се дължат на сходни генетични мутации. Всичко това дава основание да се смята, че има биологична връзка между двата здравословни проблема“. Коментарът е на д-р Джоел Гелфанд. Той е професор по дерматология и епидемиология в Пенсилванския университет в САЩ и един от членовете на изследователския екип.

Д-р Гелфанд изтъква, че проучването не показва причинно-следствена връзка между псориазис и диабет, а само корелация. Основната му препоръка е превенцията на диабета да е насочена основно към пациентите с тежка форма на псориазис. „Трябва да се прави рутинна оценка на засегнатата площ от тялото на псориатика“, отбелязва експертът.

Диабет и псориазис – сигурна оценка на състоянието

Дерматолозите от програма Псоралек приканват хората с псориазис да им се доверят за извършване на пълна оценка на състоянието на кожата. Те преглеждат на място в клиника „Борола“ в София и в диагностично-консултативните центрове в страната.

Специалистите от Програмата назначават най-доброто лечение на пациентите. Разбират нуждите и предпочитанията им. При необходимост оказват емоционална подкрепа на засегнатият и близките му.
Час за преглед може да бъде записан на тел.: (+359) 2 983 6211.

borola