Връзката между псориазис и кости често е подценявана, тъй като заболяването в публичното пространство е познато най-вече като „кожно“. Но за да бъдем по-конкретни, псориазисът е имуномедиирано състояние. Това означава, че ефектите от болестта могат да стигнат много по-дълбоко от повърхността на кожата. Наред с повишен риск от здравословни състояния като псориатичен артрит, сърдечни заболявания и диабет, хората с псориазис от дълго време са склонни да имат повишен риск от остеопороза и остеопения. Според друго проучване хората с псориазис произвеждат определени вещества, наречени цитокини, включително интерлевкин-6 (IL-6) и фактор на туморна некроза. Те са отговорни не само за образуването на плаки по кожата, но и участват в развитието на остеопороза, според изследването. В следващите редове споделяме повече за грижата за костното здраве при пациенти с псориазис.

Псориазис и кости – повече движение помага за превенция на остеопороза

Навиците, които се отразяват благоприятно върху цялостното здравословно състояние повлияват положително и костното здраве при псориазис. Редовното практикуване на упражнения е отличен начин за укрепване на костите и превенция на загуба на костна маса. Подходящи активности са ходене, джогинг, танци, изкачване на стълби, тенис, плуване и др. Тренировките с тежести също са от полза за укрепване на мускулатурата и намаляване на натоварването, което пада върху ставите.

Витамин D помага при псориазис и за по-добро костно здраве

Дефицитът на витамин D е често срещан при пациенти с псориазис. Всъщност според проучване, публикувано в списанието BMC Nutrition през октомври 2022 г., пациентите с псориазис имат седем пъти по-ниски нива на витамин D, отколкото хората, които не страдат от заболяването. Според научни данни здравословните нива на витамин D могат да бъдат от полза за облекчаване на тежките симптоми при псориазис и помагат за по-добро костно здраве. Витамин D е наричан още слънчев витамин, защото именно слънцето е неговият най-добър източник. Можете да си набавяте витамин D като прекарате около 10-15 минути на открито. Малко храни съдържат витамин D. Част от тях са мазните риби като сьомга и риба тон, яйчен жълтък, телешки черен дроб и някои гъби.

Овладяване на псориазис в дългосрочен план

Контролът върху псориазиса е от съществено значение не само за кожното, но за цялостното здравословно състояние на пациентите. За овладяване на заболяването пациентите могат да се доверят на висококвалифицираните и опитни специалисти дерматолози от програма Псоралек. Те напълно безплатно предлагат онлайн консултация и провеждат първични прегледи за псориазис и свързаните с него усложнения.

За онлайн консултация е необходимо да се изпрати кратко съобщение през контактната форма на сайта на Програмата – www.psoralek.com.

За първичен преглед е нужно да се запази предварително час съгласно графика, който се обновява регулярно тук. Прегледът се извършва в клиника „Борола“ в София и мрежата от диагностично-консултативни центрове в страната.

borola