Псориазис на скалпа често засяга челото и лицето, и може да причини дори косопад. Псориазисът е хронично-рецидивиращо възпалително заболявания, което при по-голяма част от пациентите поразява и скалпа. Лющенето на главата става все по-видимо и това е още по-неприятно. Освен това, областта на челото, шията и лицето до линията на косата, също могат да бъдат засегнати.

Псориазис е автоимунно заболяване, при което организмът неправилно води борба сам със себе си, което предизвиква възпаление. Оттук идват и червените петна по кожата. Процесът на делене на клетките, образуващи най-горния слой на кожата, наречен епидермис, е толкова ускорен, че кожата започва да се лющи. А, как да разпознаете псориазиса на главата, причините за него и как да го лекувате – ще научите още сега!

Причини за поява на псориазис на скалпа

Основната причина за появата на псориазиса се счита генетичната предразположеност. Както споменахме псориазис е възпалително автоимунно заболяване, ускоряващо обновяването на кожните клетки до 10 пъти. Естественият „процес на отстраняване“ на мъртвите клетки вече не може да се поддържа и кожата започва да се удебелява, и лющи – типичните сребристо-бели люспи, които може би вече сте забелязали. Наличието на плаки, понякога и лепкаво покритие, оставащи от твърде многото мъртви клетки върху най-горния слой на кожата, специалистите наричат еритемосквамозни плаки или т.нар. „кожни отпадъци“.

Червените петна се образуват поради автоимунния възпалителен процес, както и повишеното кръвообращение. В допълнение, засегнатите от псориазис, са особено често измъчвани и от сърбеж. Като цяло, от заболяването могат да бъдат засегнати освен кожата и ноктите, така и стави и органи.

Повечето хора със заболяването псориазис, също са засегнати от Psoriasis capitis – псориазис на скалпа. Експерти предполагат, че това са от 50 до 80%. Разграничават се 3 форми – лека, средна и тежка.

Симптомът – загуба на коса

Корените на косата, всъщност, не са пряко засегнати от псориазиса на скалпа, както и растежът на косата. Но, тъй като. кожата се удебелява, заради заболяването, косата често не може да пробие слоя плака, докато расте и така се образуват зони без косми.

Всеки, справящ се с неприятния сърбеж чрез чесане, също е склонен да накъса косата си. При по-тежки случаи на псориазис на скалпа – това накъсване може да бъде причинено и от самото напукване, както и удебеляване на слоя кожа.

Да разграничим симптомите – псориазис на скалпа или просто суха кожа

Често, засегнатите изпитват трудности да разберат дали пърхотът в косата им е причинен от псориазис на скалпа или е просто „нормален пърхот“, причинен от сух скалп.

Пърхотът, причинен от суха кожа, може да бъде, например – от липса на прием на течности в ежедневието. В допълнение, прекомерната грижа – честото миене на косата, може да изсуши кожата на главата и да причини лющене. Също, агресивни продукти или такива за професионална употреба – могат да доведат до същите последици.

Заболяването диабет, различните екземи или невродермит – също могат да доведат до суха кожа.

Червените петна, възпалението на скалпа и сърбежа са типични симптоми на пърхота, причинен от псориазис. А, ако не сте сигурни – прегледът при дерматолог ще бъде най-добрия вариант, в който ще научите първопричината за неприятните бели снежинки в косата.

Научете как да се справите с псориазиса на скалпа още сега

Сайтът на програма Псоралекwww.psoralek.com, предоставя на потребителите в България най-актуална информация относно псориазиса. Това е първата и единствена програма у нас, която подпомага не само физическото, но и психическото състояние на хората с псориазис. Повишете осведомеността си за кожното заболяване – проведете онлайн консултация с нашите специалисти или запишете час за преглед. Бъдете информирани!

За повече информация относно всяка услуга – свържете се с нас на contact@psoralek.com.

borola