През лятото, когато кожата е на показ, пациентите с псориазис може да се почувстват уязвими. Но добрата новина е, че при полагане на правилните грижи топлият сезон може да донесе известно облекчение на мъчителните симптоми, като болка и сърбеж. Ето защо в следващите редове споделяме как може да се възползвате от лятото по напълно безопасен начин.

Морската вода – лек при псориазис

Плуването в солена вода може да отстрани дебелите кожни плаки, причинени от псориазис. Това позволява на слънчевата светлина да се насочи към възпалението отдолу. Може също така да помогне за премахване на мъртвата кожа и да подобри външния вид на дермата при плакатен псориазис. Но имайте предвид, че хлорираната вода в повечето басейни изсушава кожата. Ето защо е най-добре да ги пропуснете или да ограничите престоя в тях. Дерматолозите препоръчват нанасянето на плътен емолиент (овлажнител) върху кожата, преди влизане в морето, тъй като това образува щит срещу дехидратиращите ефекти на водата. Изплакнете веднага след плуване със сладка вода и нанесете отново овлажнител, за да поддържате кожата здрава и хидратирана.

Защита от слънцето – правило №1 при псориазис през лятото

Безопасното излагане на слънце може да намали възпалението при псориазис. Но ако не сме предпазливи, съществува реална опасност от слънчеви изгаряния. Те на свой ред обострят симптомите при псориазис и повишават риска от развитие на злокачествени кожни заболявания. За да избегнем вредите от UV лъчението, се препоръчва нанасяне на широкоспектърен слънцезащитен продукт (защита срещу UVA и UVB лъчи) върху всички открити участъци от кожата, включително псориатичните плаки. Безопасното излагане на слънце без слънцезащитен крем е не повече от 15 мин.

Избор на подходящо облекло

Извадете любимите си развяващи се рокли и дишащи памучни ризи, тъй като това са най-подходящите видове дрехи, които да носите, при псориазис през лятото. Леките материали не запарват и не залепват за кожата, което намалява вероятността да причинят сърбеж и дискомфорт. Естествените дишащи материи също така не провокират изпотяване. Потта може да раздразни кожата и да влоши състоянието на псориатичните плаки.

За да са спокойни през лятото, хората с псориазис могат да разчитат на екипа на програма Псоралек

Това са доказани специалисти в областта на дерматологията, посветили се на идеята да подобрят живота на хората с псориазис. За да изпълнят своята мисия, те дават практически изпитани съвети, повишават осведомеността за кожното заболяване, оказват емоционална подкрепа, назначават подходящо лечение спрямо индивидуалните нужди, провеждат прегледи в цялата страна и правят онлайн консултации.

borola