Пристъпите на псориазис могат да бъдат „задействани“ от безброй причини. Особеност на заболяването е, че тези провокиращи фактори могат да бъдат строго индивидуални и непредвидими. Крайният резултат обаче е същият: обостряне на симптомите. Обикновено това внезапно влошаване на псориазиса включва увеличаване на псориатичните плаки и засилване на болката в ставите при пациенти с псориатичен артрит. Тъй като псориазисът е възпалително заболяване, „тригерите“, които стимулират инфламаторните процеси в тялото водят до влошаването му. В следващите редове споделяме най-честите причини за обостряне на псориазис и как да ги управлявате.

Липса на слънчева светлина – сред потенциалните причини за пристъп на псориазис

Въпреки че сме склонни да мислим за UV лъчите като за вредни от гледна точка на увеличаване на риска от рак на кожата, те също могат да бъдат полезни, когато става въпрос за намаляване на възпалението и забавяне на производството на кожни клетки при псориазис. Пристъпите на обостряне на заболяването са много по-чести през зимата. Въпреки че не е внезапно задействане, липсата на слънчева светлина може да доведе до постепенно влошаване, докато по-кратките зимни дни се проточват.

Експертите съветват през студения сезон пациентите с псориазис да се възползват максималното от малкото слънчеви часове като ги прекарват на открито. Също така често се препоръчва лечение с фототерапия. Тази процедура имитира слънчевата светлина, излагайки контролирано засегнатите участъци от кожата на ултравиолетово лъчение, което може да намали възпалението и да забави производството на кожни клетки.

Стрес – още една от водещите причини за обостряне на псориазис

Когато сте стресирани, нивата на хормона кортизол се повишават в тялото. Това увеличава възпалението, което от своя страна може да предизвика обостряне на псориазис. При много от пациентите първоначалното избухване на псориазис се случва след стресиращо събитие в живота. Изследвания потвърждават тази теза. Според проучване публикувано в International Journal of Dermatology до 88% от пациентите с псориазис съобщават, че стресът е отключващ фактор.

За да се противодейства на този тригер за обостряне на псориазис, е важно пациентите да включват в ежедневието си техники за управление на стреса. Изследване, публикувано в JAMA Dermatology, потвърждава, че използването на свалящи напрежението практики като медитация и акупунктура значително е помогнало за облекчаване на симптомите на псориазис. Друг подход, препоръчван от специалистите за справяне с тревожността, е практикуването на любим спорт. По време на тренировка се отделят хормони на щастието, а физическата активност сама по себе си се свързва с ползи при псориазис.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето вреди цялостното на здравословното състояние и псориазисът не е изключение. Доказано е, че тютюневите изделия повишават опасността от обостряне на псориазис. Никотинът се свързва с увеличаване на възпалението в кожните клетки. Клетъчното увреждане може да бъде причинено и от други токсични химикали в тютюна, като амоняк и катран. Проучване, публикувано в Archives of Dermatology, установява, че хората, които пушат 20 или повече цигари на ден, имат два пъти по-голям риск от тежък псориазис.

Ясно е, че преустановяването на тютюнопушенето може да предотврати тези рискове от обостряне на псориазис. Но борбата с този вреден навик не е никак лека – според статистиката окончателното спиране на цигарите отнема около 30 опита. Също така пациентите с псориазис е удачно да избягват т.нар. пасивно пушене, което също може да навреди на здравето.

Платформа за пациентите с псориазис

Още полезна информация за псориазис може да откриете в сайта на програма Псоралекwww.psoralek.com. Това е уникална за България платформа, която осигурява всеобхватна грижа за хората с псориазис и техните близки. Всеки заинтересован може напълно безплатно да се възползва от:

  • онлайн консултация със специалист дерматолог
  • първичен преглед в София или в диагностично-консултативните центрове в страната

Повече информация можете да получите на имейл contact@psoralek.com. Не се колебайте и се свържете с нас!

borola