Фототерапията е част от терапевтичния подход при псориазис от много години и е ефективна срещу различните му форми. Състои се от редовно излагане на кожата на ултравиолетова светлина, като се предполага че тя има противовъзпалително и имуносупресивно действие върху нея. Това не е същото като да отидете на солариум в някой център или салон за красота. Всички сесии с фототерапия при псориазис се извършват в контролирана среда и под лекарско наблюдение. Разберете как слънчевата терапия помага и какви видове от нея се използват като прочете по-надолу статията.

За какво помага фототерапията при псориазис?

Фототерапията се предписва само на възрастни хора и трябва да се знае, че е ефикасно лечение на псориазис, но не действа при всички. Може да помогне на някои пациенти за контролиране на състоянието и подобряване качеството на живот като:

  • Забавя свръхрастежа на кожните клетки, което намалява образуването на псориазисни плаки
  • Намалява възпалението
  • Помага на кожата да заздравее
  • Намалява или премахва сърбежа
  • В някои случай може напълно да премахне плаките

Видове фототерапия за лечение на псориазис

Фототерапията може да се използва при лечение и на пациенти, при които излагането на слънчева светлина всъщност може да влоши симптомите. Това е така, защото лампите, които се използват при такъв тип терапия излъчват безопасен и полезен диапазон от ултравиолетова светлина. Фототерапията при псориазис е базирана на два вида ултравиолетова светлина – UVA и UVB.

Псорален и UVA (PUVA)

Ултравиолетовата светлина А (UVA) е сравнително неефективна при псориазис, освен ако не се използва със светлочувствителни агенти, наречени псоралени. Този процес, наречен PUVA, забавя прекомерният растеж на кожни клетки и може да изчисти симптомите на псориазис за различни периоди от време. Има три начина на приложение на PUVA: локално като крем, смесен с вода за вана или погълнат през устата. След определен брой сесии около 3- 4 пъти седмично, е необходимо пациента да се подложи на изследвания на очите и черния дроб. Като предпазна мярка след терапевтичната сесия, кожата не трябва да се излага допълнително на слънчева светлина и е необходимо да се предпазва с качествен слънцезащитен продукт. PUVA се използва най-често при хора, на които засегната част на кожата от псориазис е не повече от 10 – 15% от цялата кожна повърхност.

UVB фототерапия при псориазис

UVB фототерапия се дели на лечение с широкоспектърна и тясноспектърна ултравиолетова светлина. Много по-безопасна е в сравнение с PUVA и се препоръчва при пациенти с очни и чернодробни заболявания. В днешни времена се използва по-често теснолентовата ултравиолетова B (NB-UVB) светлина при лечение на псориазис. В едно направено проучване през 2017 година се доказва, че около 75% от хората подложени на фототерапия с NB-UVB, имат по-леки изразени симптоми на псориазис, а при някои изобщо липсват. В зависимост от тежестта на заболяването, само специалист може да ви назначи подходяща за вас фототерапия.

Допълнителни препоръки и информация относно лечението на псориазис с фототерапия

За един пълноценен живот, за хората страдащи от псориазис, може да се разчита на специалистите от програма Псоралек. Това е уникална по рода си платформа, която обединява усилията на висококвалифицирани медицински специалисти, фармацевтичната индустрия, мрежа от клиники и консултативни центрове, и пациенти от цялата страна. Целта е една единствена – цялостна и висококачествена грижа за хората с псориазис. Обединявайки усилията и добрата воля на всички свързани с проблема и на базата на последни научни усилия, можете да бъдете насочени към:

  • Компетентна и актуална здравна информация
  • Общи стратегии за активен и здравословен начин на живот без страдание
  • Безплатни прегледи
  • Онлайн консултации

За допълнителна информация и въпроси може да изпратите е-майл или да се обадите на телефон – (+359) 2 983 6211.

borola