Връзката между хипертония/високо кръвно и псориазис се усеща силно при жените. Това сочат резултатите от изследване, намерило място на страниците на сп. JAMA Dermatology.

Оказва се, че хипертонията при жените се свързва с по-висок риск от псориазис. От данните става ясно още, че бета-блокерите (антихипертензивни лекарства, понижаващи високото кръвно) също повишават опасността от кожното заболяване при дамите.

Високо кръвно и псориазис при жените – повече за връзката помежду им

Изследването анализира данни на близо 78 000 жени. Състоянието на участничките е проследявано в продължение на повече от десетилетие (от 1996 до 2008 г.). „На практика открихме, че жените с хронично (продължително) високо кръвно налягане (над 6 години) са по-уязвими към псориазис“. Коментарът е на д-р Абрар Куреши. Той е професор по дерматология в Медицинския факултет на университета „Браун“ в гр. Провидънс, САЩ, и главен автор на изследването.

Проучването установява, че жените, които живеят с хипертония от 6 и повече години са в 27% по-висок риск от псориазис. За сравнение служат жени с нормално кръвно налягане.

Става ясно още, че жените, приемали бета-блокери в продължение на 6 или повече години, са в 40% по-висока опасност от псориазис. За сравнение служат жени, които никога не са приемали подобни лекарства.

Отваряме една скоба, че изследователите анализират много медикаменти за кръвно налягане, но установяват връзка само между бета-блокерите и псориазиса.

Едно от малкото задълбочени изследвания по въпроса за хипертония и псориазис

Резултатите от предишни изследвания също показват връзка между високото кръвно и псориазиса. Налични са и данни, че някои антихипертензивни медикаменти влошават симптомите на кожното заболяване. Има обаче малко дългосрочни проучвания като нашето“, посочва проф. Куреши.

Изследването не доказва причинно-следствена връзка, а само корелация между хипертонията, бета-блокерите и псориазиса. Проф. Куреши предполага, че бета-блокерите оказват страничен ефект върху имунната система, което води до отключване на псориазис. „Не можем да твърдим със сигурност, че високото кръвно и приемът на бета-блокери води до псориазис. Необходими са повече изследвания, за да се разбере връзката помежду им“, казва проф. Куреши.

С това приключваме темата за високо кръвно и псориазис. Време е да насочим вниманието си към комплексната грижа при кожното заболяване

Псоралек е единствената програма за псориазис и свързаните с него усложнения у нас, която предлага пълна грижа за псориатиците. Услугите, от които всеки заинтересован може да се възползва напълно безплатно са онлайн консултация и посещение на училище за псориазис. Графикът за тях се обновява регулярно и е достъпен на сайта на Програмата www.psoralek.com в секция „Безплатно“.

borola