Псориазис и псориатичен артрит са автоимунни заболявания, за които все още се търсят методи за пълно и окончателно лечение. Характерно за тях е редуването на периоди на обостряне и ремисия на симптомите. Грижите за пациентите са насочени главно към поддържане на състоянието и максимално удължаване на периодите на ремисия.

Значение на храненето при псориатичен артрит

Промяната в начина на хранене обикновено е първото нещо, към което хората се насочват, когато бъдат диагностицирани с някакво заболяване. Това важи и за страдащите от псориатичен артрит. Документирани са случаи, при които придържането към по-рационално хранене облекчава състоянието на пациентите. Въвеждането на нов режим на хранене не може да излекува псориатичния артрит, но помага за удължаване на периода на отсъствие на симптоми.

За целта са необходими промени в храненето в няколко аспекта.

Диета за намаляване на теглото. Знае се, че между телесната маса и силата на симптомите при псориазис има взаимовръзка. Доказано е, че затлъстяването при хората с псориазис, и особено младежите, засилва риска от развитие на псориатичен артрит. Освен това наднорменото тегло намалява и податливостта на пациентите към лечение.
Редуцирането на теглото в комбинация с правилна терапия повишава ефекта от лечението.

Противовъзпалителна диета. Псориатичният артрит е възпалително заболяване. Диета, насочена към намаляване на възпалението в организма, помага за облекчаване на симптомите. В тази връзка е добре да се разчита на храни с противовъзпалително действие и да се избягват такива, действащи провъзпалително.

Диета, бедна на глутен. Хората с псориатичен артрит са с повишена чувствителност, а често и с непоносимост към глутена в храната. Връзката се обяснява с общите гени, които стоят в основата на развитието и на двете състояния. Консумацията на глутен в такива случаи действа много силно за обостряне състоянието на засегнатите. Затова избягването на храните, богати на глутен е важен елемент на правилното хранене при псориазис и псориатичен артрит.

Посочените промени в храненето са едно от нещата, които може да донесат облекчение на пациентите с псориазис и псориатичен артрит. Стриктното придържане към някоя от тях трябва да бъде консултирана с лекар. От него зависи и към какъв курс на лечение ще бъде насочен пациентът.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola