Изявите на псориазис са колкото изненадващи, толкова и предвидими в определени ситуации. Например редица изследвания са показали, че през първите месеци на бременността се наблюдава подобрение на състоянието на жените с псориазис и те рядко страдат от тежки псориазисни атаки.

Изяви на псориазис през бременността

Скорошно проучване на Американската Национална фондация за псориазис дава ясен отговор на въпроса как бременността повлиява изявите на псориазис. Проучени са изявите на заболяването при 50 бременни жени. Учените посочват, че при над 60% от тях има подобрение на състоянието по време на бременността. Най-обнадеждаващи били резултатите при жените с нисък PASI-индекс, т.е. тези при които псориатични плаки се наблюдавали върху по-малко от 10% от кожата на тялото. При тях по време на бременността площта на засегнатата кожа намаляла с 85%.

Псориазис след бременността – неудобства при кърмене

Макар периодът на бременността да е време на слаба изява на псориазис при повечето жени, цитираното по-горе изследване ясно посочва още една тенденция. При по-голяма част от участвалите в него жени скоро след раждането се наблюдавало обостряне на симптомите на псориазис – зачервяване на кожата и поява на псориатични плаки. Този феномен се обяснява с влиянието на женските хормони върху заболяването.

Псориатични плаки може да се развият навсякъде по тялото. Едно от големите неудобства при родилките са случаите, в които плаките засегнат гърдите. От една страна жените изпитват затруднения с кърменето, а от друга са ограничени откъм възможности за безопасно лечение на псориазис. Повечето медикаменти, които се изписват за овладяване на заболяването са неподходящи за употреба при кърмене, защото активните им съставки попадат в кръвта, а оттам в кърмата. Затова за кърмещите жени с псориазис е задължителна консултацията с лекар за подбиране на най-ефективния метод за лечение на заболяването в периода, в който кърмят.

Как жените с псориазис решават неудобствата си при кърмене?

Псориатичните плаки в областта на гърдите не представляват опасност за бебето. По-голямото неудобство е физическият дискомфорт на майката.

Сред често ползваните средства за справяне с това неудобство са т.нар. силиконови протектори за зърна. За намаляване тежестта на псориазиса в тези случаи е препоръчително да се разчита на фототерапия – облъчване на засегнатите участъци на кожата с УВ-лъчи под лекарско наблюдение. Този метод не се препоръчва при хора, подложени на локална терапия с кортикостероидни продукти, тъй като прякото излагане на УВ-лъчение може да влоши състоянието на третираните кожни участъци.

Ybilei_20-god_Borola_3

Save

borola